Címlap Kultúra Mediterrán pé...

Mediterrán pécsi családi ház versenyez a rangos nemzetközi díjért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kurátor válogatta be Sztranyák Gergely, Junior Príma Díjas építész által tervezett pécsi lakóházat a Big SEE Architecture Awardra. Az izgalmas épület a Grand Prix díjért is versenyzik a nemzetközi vetélytársakkal októberben. 

A szlovén BIG See Award nemzetközileg is rangos elismerésnek számít, amely a korábbi évekhez hasonlóan idén is hangos a magyar sikerektől.

– A családi házra 2016-ban kaptam megbízást egy fiatal, 3 gyermekes házaspártól. A feladat egy 4-5 szobás, garázzsal kiegészített, mintegy 170 négyzetméteres alapterületű családi házról szólt. Az első építészeti „minőségjelző”, mely a beszélgetés során elhangzott a „mediterrán” volt – mondja Sztranyák Gergő, aki úgy fogalmaz, hogy a ház kísérlet a klasszikus modern kinyilatkoztató, avantgárd viselkedésével szembeállított reform építészetre, mely a korai századfordulóra jellemző eltökélt programokkal szemben – az utóbbi 100 év szűrőjén keresztül – igazoltan működő elvekkel operál.

Úgy nyúl egy építészeti hagyományhoz, bizonyos értelemben historizálva, hogy átemeli a mai napig érvényes állításokat. Jelen esetben a klasszikus modern kifutásaként jelentkező végletes funkcionalizmussal szemben itt egy összetettebb téri rendszer áll, melynek elemei olyan mediterrán mintákban – mint az átrium, kültéri lépcső, sikátor szerű bejárati tér, tektonikus fa előtető – nyilvánul meg. Ezen köztes terek bár fölöslegesnek tűnhetnek, bizonyos értelemben funkcionális szükségletek. A téri luxus ugyanis nem a hasznos terek méreteinek értelmetlen növeléséből, hanem azok kültérhez, illetve egymáshoz kapcsolásából következik. A látszólagosan véletlen téri minták mögött egy egyszerű geometria rend húzódik meg.

A következő rostaként a pécsi építész októberben Ljubljanában veszt részt egy nemzetközi konferencián, ahol egy rövid prezentáció keretében mutathatja be a projektet a széles szakmai közönségnek is.

Képek forrása: bigsee.eu