Címlap Kultúra Miskolcra ker...

Miskolcra kerülhet a POSZT – Együttműködik a kormánnyal az ellenzéki polgármester!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több szempontból is érdekes interjút adott az Indexnek Veres Pál, amiben érintette Pécset is. Miskolc polgármestere a Fidesz jelöltjét legyőzve, az ellenzéki összefogásból landolhatott a városvezetői székben 2019-ben. Pont úgy, ahogy Péterffy Attila is. A kettejük közti hasonlóság ezzel viszont nagyjából véget érni is látszik.

Alapvetően kulturális tematikájú interjút adott az Indexnek a miskolci polgármester, amiben érintette Pécset is. Ám nemcsak emiatt tartottuk fontosnak szemlézni ezt, hanem az abból kiolvasható városvezetői felfogásért, amely jellemzi Miskolcot, de Pécsett komoly hiány mutatkozik belőle.

Az együttműködés nem megalkuvás

A miskolci polgármester együttműködő a kormánnyal, a városért kötött kompromisszumok pedig működnek – ellenzéki pozíciója és politikai nézetkülönbségei ellenére. Mindemellett pedig Miskolcon nincs „politikai parasztvakítás” sem; nagyotmondások és ekézések helyett korrekt kommunikáció és lakossági tájékoztatás folyik, nem pedig politikai kiáltványokat tolnak a városlakók arcába rendszeresen.

Miskolc veszi át a POSZT-ot?

Az interjúban rákérdeztek arra, mi a realitása annak, hogy a Pécsett megszűnt POSZT Miskolcra kerüljön, mivel ez szóba került korábban.

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója nyilatkozott arról, hogy szívesen fogadná a produkciókat. Természetesen mindennek örülünk, ami a város kulturális életét gazdagítja

– magyarázta Veres Pál, aki szerint viszont a realitás jelenleg az, hogy Miskolc még nincs olyan helyzetben, hogy egy ekkora fesztivált teljes egészében finanszírozhasson. – Ha komolyabbra fordulna az ügy, amikor valóban elindulnak a szervezési, előkészítési munkák, akkor megvizsgáljuk a feltételeket, és ha meg tudjuk valósítani, örömmel adunk otthont a színházi találkozónak – tette hozzá.

Kuratóriumi tag lett az egyetemen

A polgármester reagált a kuratóriumi tagságára is, amelyre Varga Judit igazságügyi miniszter kérte fel a Miskolci Egyetemen. Szerinte a meghívással nem őt, hanem a várost tisztelték meg.

„Felismerték azt, amit magam is évtizedek óta hangoztatok, hogy nagyon fontos a város és az egyetem kapcsolata. Valóban sok vita övezi, és talán túlságosan is átpolitizált az egyetemi szerkezetváltás, illetve a fenntartási rendszer átalakítása. Szerintem ezek a változások akár hasznosak is lehetnek a miskolci egyetem esetében”

– magyarázta Veres Pál. Hozzátette, a városi és az egyetemi fejlesztések összehangolását tartja a fő feladatának ebben a pozcióban. – Ha ide szeretnénk hozni egy komolyabb céget, beruházást, akkor az első kérdés mindig az egyetemi háttér, a szakképzés. Az idetelepülő cégek szempontjából igen vonzó lehet egy rugalmas egyetemi képzési szerkezet – ecsetelte.

Megegyezett a minisztériummal

Veres beszélt arról is, hogy a városra is hatással van a járvány, és az ezzel kapcsolatos „közös teherviselés”, illetve a csökkenő központi források.

– Saját költségvetésünk tervezésénél igyekeztünk kiegyensúlyozott módon és arányosan csökkenteni a kiadásokat. Sok olyan rendezvény nem jöhetett létre az idén, amelyek meghatározóak a város kulturális életében. Ennek ellenére próbáljuk a működéshez szükséges forrásokat oda tenni. A színház esetében például, ahol egy teljes év kiesett,

már a pandémia előtt megegyeztem a finanszírozásról az EMMI-vel. Ötven százalékban a város finanszírozza a színház működését, a másik felét a kormányzat állja. Idén is biztosítjuk a járvány előtti keretet, mert fontos nekünk a színházunk

– közölte.

Egyetlen pártnak felel: Miskolcnak

– Ebben a városban a rendszerváltáskor 210 000-en éltek. Alapvetően a nehézipar, a vasmű határozta meg a gazdaságát. Ezt az egyetlen lábat elkaszálta az iparági válság, nagyjából húszezer dolgozót, tehát kb. hatvanezer ember megélhetését érintve közvetlenül. A 2000-es években az akkori városvezetés azt mondta, hogy új úton kell elindulni, próbáljuk meg a kultúrát – aminek évszázados hagyományai vannak a városban – felemelni. Volt is egy program, „A kultúra várost épít!” szlogennel, amit ma is érvényesnek tartok – magyarázta. – Napjainkban alig százötvenezer ember lakik Miskolcon.

A mi küldetésünk a város megtartó erejének növelése, a fiatalok itt tartása. Egy város megtartó erejében kiemelkedő szerepe van a kultúrának is. Számomra egyértelmű tehát, hogy a kultúra nem luxus, hanem befektetés

– hangoztatta.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok egyre erősödő politikai harcot vívnak a kormánnyal, ahogy közelednek a választások. Arra a kérdésre, hogy ő melyik oldalon áll, Veres azt mondta: „Soha nem voltam pártpolitikus, nem tartoztam egyik párthoz sem. Illetve egyetlen pártom van, amit úgy hívnak, hogy Miskolc.”

„Városvezetőként az a célom, hogy a lehető legtöbb támogatást szerezzem meg Miskolc számára, és ennek érdekében  – noha az elvonások súlyosan érintették Miskolcot – a kormánnyal is igyekszem együttműködni, amiben lehet”

– magyarázta a végén.

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.