Címlap Politika A vármegyék á...

A vármegyék áráról érdeklődött Mellár Tamás – Nem lett okosabb!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja kérdezte meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy mennyibe került a megyék átnevezése, de a válasz szerint egyelőre ezt nem lehet tudni. 

választ Gulyás nevében Fürjes Balázs államtitkár adta, aki a válaszban először a vármegyei átnevezés szükségességéről ír:

„a vármegye, mint a magyar állam legősibb és legidőállóbb intézménye az ország viharos történelmében sok esetben jelentette a nemzet utolsó védőbástyáját az idegen érdekekkel szemben. Az átnevezés célja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek.

A vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti” – írja. 

Fürjes szerint az Alaptörvény 11. módosítása lehetővé teszi a vármegye szó használatát midnaddig, „amíg a felelős gazdálkodás elveit is figyelembe véve nem valósítható meg az áttérés” – magyarul amíg túl sokba nem kerül – írja a Magyar Narancs.

Fürjes a konkrét költségekről viszont csak annyit ír: 

„Erre tekintettel az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások összege csak később lesz meghatározható.”

(via Magyar Narancs)