Címlap Politika Beleszállt az...

Beleszállt az idősekbe egy momentumos, meg is kapta a magáét!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyot megy a párt mostanában: alig heverték ki a Körömi-botrányt, most itt az újabb. Ezúttal egy szerencsétlen okfejtés miatt akadtak ki sokan. Az egyik politikusuk ugyanis arról gondolkodott, kell-e az időseknek egyáltalán szavazni?! 

Jó napja van ma a kormánybarát sajtónak, de ezúttal tényleg van is okuk rá. Egy momentumos politikus meglehetősen szerencsétlenül szállt bele az idősekbe.

Emiatt a posztja miatt gerjedt be a fél magyar sajtó, rengeteg ember és persze a jobboldali politika is:

https://www.facebook.com/barnabas.aron.kadar/posts/895270704288047

Kádár Barnabás szerint ugyanis „kicsit leegyszerűsítve a populisták megnyerték az idősebb, szegényebb, vidéki és alacsonyabb iskolázottságú szavazókat” és „úgy nyernek pár százalékponttal a populisták, hogy a társadalom aktívabb és még évtizedekig termelő rétegei erős többséggel ki nem állhatják őket.”

Az okfejtést addig-addig viszi a fiatal politikus, ameddig ki nem jelenti:

miért is van minden embernek ugyanúgy egy szavazata.

Természetesen nem szeretném elvenni senki választójogát. Ehelyett célravezetőek lehetnek olyan idősebbek által indított kezdeményezések, mint:

Ne menjen el szavazni, hanem hagyja inkább a fiatalokra a döntést, úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit.

– Ha minden unokája másra szavaz, akkor lehet érdemes távol maradni az adott választástól inkább.

– fejtegeti alapvetően a lengyelországi választások apropóján, ahol megint nyert a jobboldal.

Elsősorban az verte ki a biztosítékot, hogy a momentumos politikus egyértelműen párhuzamot von a lengyel, amerikai és magyar idősek között és azt sugallja, hogy miattuk nyer a jobboldal és veszítenek a liberálisok. Erre még egy ábrát is mutat:

A jobboldali sajtó azonnal ráugrott a témára, ma tulajdonképpen az összes országos kormánypárti lap foglalkozik ezzel az üggyel – egyébként nem alaptalanul.

A Momentum egyelőre nem reagált párttársuk fejtegetésére.

„Farhát-kommandó”, „hülyék” és „rühellt vidékiek”

A KDNP sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, mert szerintük „sokadszorra bizonyosodik be, hogy a baloldal és a Momentum lenézi az időseket és a vidékieket, „szívük szerint még a szavazati jogot is megvonnák tőlük” – jelentette ki Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szombaton, Budapesten az MTI szerint.

A kormánypárti politikus azt mondta: felháborító, amit Kádár Barnabás, a Momentum politikusa engedett meg magának, aki „nemcsak az idősek, hanem a vidékiek és az alacsonyabb képzettségűek választási jogát is megkérdőjelezi”.

„A Momentum és a baloldal nem először megy neki az időseknek és a számukra ellenséges választói csoportoknak”

– hangoztatta Nacsa Lőrinc, felidézve, hogy a Momentum korábbi elnökségi tagja korábban azt mondta, hogy „rühelli a vidékieket”, és „a mára teljesen baloldalivá vált Jobbik farhát-kommandónak és hülyének nevezte a nyugdíjasokat”. 

Körömi bölcsessége hiányzott

Nagyot megy egyébként a Momentum mostanában, még alig pár hete, hogy nagy nehezen visszajöttek a pécsi Körömi Attila miatt kirobbant botrányból.

Akkor egyébként

Fekete-Győr András azt mondta, szüksége van a pártnak Körömi „bölcsességére”, ezzel utalva egyebek mellett a friss alelnök korára és tapasztalatára is.

UPDATE: Elnézést kért Kádár Barnabás

„Szeretnék mindenkitől bocsánatot kérni, akit megbántottam az alábbi bejegyzésemmel, amelyben rosszul fogalmaztam. Nem akartam az időseket megbántani, és – ahogyan az eredeti bejegyzésben is leírtam – nem szeretném az idősek szavazati jogát sem elvenni, sem korlátozni.

Sokat tanultam saját szüleimtől és nagyszüleimtől, és tudom, hogy az idősebb generáció építette fel azt az országot, amiben én is élek és amelyet szeretek. Különösen sokat jelent számomra az egyetlen élő nagymamám, aki végigdolgozta az életét és két férjet is elsiratott. Tőle tanultam meg a munka tiszteletét és a kitartást, és bár tudom, hogy az előző bejegyzésemből nem feltétlenül látszik, de végtelenül tisztelem az ő és korosztálya élettapasztalatát.

Fontos, hogy a korábbi bejegyzésem nem tükrözte a Momentum álláspontját. A párt továbbra is azon fog dolgozni, hogy minden korosztálynak valódi képviselet nyújtson, és demokratikus keretek közt leváltsa a NER-t, ami meggyőződésem szerint idősnek és fiatalnak egyaránt közös érdeke – írta az ominózus posztja fölé a politikus.