Címlap Koronavírus Botka László ...

Botka László meglépte azt, amiről Pécsen csak álmodnak egyelőre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szintet lépett a szegedi polgármester is a koronavírus-járvány miatti védekezésben: mentesítette a vállalkozókat a bérleti díj megfizetése alól, nem kell fizetniük közterület-használati díjat sem a vendéglősöknek és bezárta a piacot is.

A szegedi polgármester bejelentette:

  • Ha március végéig bezárnak azok az üzletek, cégek és vendéglátóhelyek, amelyek önkormányzati tulajdonú ingatlanban működnek, és ezt az IKV Zrt.-nek igazolják, akkor április 1-től mentesülnek a bérletidíj-fizetési kötelezettség alól.
  • A bezárt teraszok után mentesülnek a közterület-használati díj megfizetése alól is.
  • Ha valaki az önkormányzati tulajdonú ingatlant másnak adta albérletbe, akkor mentesül a fizetési kötelezettség alól, ha igazolja, hogy az albérlőjének semmit sem kellett fizetnie a bezárás után.
  • Tovább szűkül az elkövetkező napokban a szegedi tömegközlekedés, de úgy, hogy a nélkülözhetetlen közszolgáltatások, a gyógyszertárak, az élelmiszerüzletek és -gyártók dolgozói továbbra is el tudjanak jutni munkahelyükre.
  • Azonnali hatállyal bezár a Cserepes sori piac.

Pécsett már az iparkamara is felvetette ezen intézkedések egy részét a múlt héten, de az önkormányzat nem kommentálta azokat. Jobbikos és más képviselők is jelezték Péterffynek, hogy be kellene zárnia a Vásárcsarnokot, vagy legalább biztonságosabbá tenni a kiszolgálást, de erre sem érkezett reakció.

Péterffy Attila mai bejelentésében pénzadományokra buzdította a pécsieket, mert elmondása szerint „a PAPI komoly feladatokat ró a szociális intézményrendszerre”, és emellett

szinte beláthatatlan, hogy mi vár a következő hetekben a városi egészségügyi intézményrendszerre.

A Főváros is elengedi a bérleti díjakat

A koronavírus-járványra tekintettel júniusig nem számlázza ki a főváros a helyiségbérleti díjat azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a fővárosi önkormányzattól bérelnek helyiséget – írta az Index, miután mindezt bejelentette Karácsony Gergely főpolgármester. Hozzátette: több kerület is tervezi ezt a lépést.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy több bevásárlóközpont is megnyitotta parkolóit a lakossági gépkocsik előtt. Egyelőre azonban Budapest sem követi a bécsi példát, ahol már napokkal ezelőtt bevezették az ingyenes parkolást, hogy az emberek minél gyorsabban elintézhessék az ügyeiket a városban.