Címlap Hírek Csaknem kilen...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jól is járhatnak a pécsiek a következő évek politikai káoszával. Mutatjuk, hogyan és miért.

Mázlija volt a pécsi Fidesznek

Nem saját erejének, üzeneteinek, politikai munkájának, hanem csak és kizárólag a szerencsének köszönheti a pécsi Fidesz azt, hogy újra hatalmi tényező lehet a városban ősztől, az új testület felállásával.

A friss adatok ugyanis azt mutatják, egyre több olyan ember él a városban, akik nem bíznak a Fideszben, és nem akarnak jobboldali városvezetést.

Ennek alátámasztására mutatunk egy táblázatot, amely 2019-től összegzi a fideszes kontra nem fideszes szavazótábor nagyságát Pécsen:

Bár a politika szeret inkább arányszámokkal dolgozni (a részvételi adatok arányában módosítják az aktuális támogatói bázis nagyságát, nem csak a szavazatszámokat nézik önmagukban), mi most ettől eltekintettünk, mert valójában csak az a fontos, hogy Pécsen hány „ilyen”, vagy „olyan” ember van. Az ugyanis más kérdés, hogy a pártok mennyire képesek mozgósítani, választásra bírni a szimpatizánsaikat. (Természetesen ez a mozgósítási képesség is mutatja egy-egy párt, vagy politikai formáció erejét és hitelességét. Ez szintén jobban sikerült a nem fideszes tábornak a számok alapján.)

Az adatokból az látszik, hogy a pécsi Fidesz tábora érdemben nem nőtt, hanem változatlan 2019 óta.

A pécsi jobboldal 2019 és 2024 között nem bírt számottevő mennyiségű új követőt maga mögé állítani, és új támogatókat szerezni. Ez a politikai munka hiányára utal, vagyis arra, hogy az elmúlt öt évben se MEGFELELŐ AJÁNLATot, se támogatható ALTERNATívát nem bírtak felmutatni.

Annál is inkább igaz lehet ez, mert eközben jelentősen, 8-9 ezerrel nőtt azoknak a száma Pécsen, akik a nem Fideszben gondolkodnak.

Az MSZP-DK vezette tömb se lehet boldog

Nincs igazán oka viszont örülni az eddigi baloldali (MSZP-DK vezette) városvezetésnek sem, ugyanis ez a több ezer új, nem jobboldali szavazó sem elégedett velük; ők is változást akartak, épp csak a baloldalon belül. Péterffyék tehát szintén nem bírták megszólítani, sem meggyőzni, sem kezelni, sem maguk mellé állítani ezt a több ezer új szavazót.

Ezen 8-9 ezer embernek ugyanis a Péterffy-rezsim sem volt szimpatikus.

Az biztosnak látszik, hogy a TISZA párti szavazók buktatták meg az eddigi baloldali városvezetést elsősorban, illetve az is, hogy a Bognár Szilvia vezette TISZTA KEZEK vitt el még érdemben rengeteg szavazatot az MSZP-DK-Jobbik-Momentum elől – hiába okolta ezért csak a Kétfarkú Kutyákat Péterffy Attila.



Az viszont már egyáltalán nem biztos – a számok alapján -, hogy ez az új, 8-9 ezres nem fidesz szavazó tömeg teljesen TISZA párti lenne, annak ellenére, hogy Magyar Péter pártjára az EP listán elsöprően többen szavaztak Pécsen, mint bármelyik baloldali pártra.

Fura dolog ez a demokrácia: a politikai hatalom, vagy a politikai többség ugyanis nem feltétlenül tükrözi az emberek akaratát, vagy azt, hogy melyik politikai oldal felé húznak. Ugyanakkor a politikai döntéseiknek van következménye. Hiába van ugyanis Pécsen jóval több olyan szavazó, aki elutasítja a Fideszt, sosem emelné őket hatalmi pozícióba, és hiába van sokkal több baloldali, vagy nem fideszes szavazó, a végeredmény az, hogy megint a pécsi Fidesz kerülhetett vezető, hatalmi pozícióba a városban. Csak azért, mert a nem fideszes emberek több, kisebb baloldali formációra szavaztak a Péterffy-rezsim helyett. Ugyanakkor a pécsi Fidesznek akkora szerencséje nem volt, hogy egyedül is dönteni tudjon a város ügyeiben, mert önmagukban ők is kisebbségben lesznek az új testületben. (Utoljára Páva Zsolt polgármester vezette kisebbségben Pécset 1994-1998 között, de akkor sem volt ennyire széttagolt a testület összetétele).


Aggódhat a pécsi Fidesz, bizakodó lehet a baloldal

Az adatok arra is rávilágítanak, hogyha továbbra sem lesz érdemi változás a politikai munkában a pécsi jobboldalon, akkor hosszabb távon komolyan kell aggódnia a Fidesznek, ugyanakkor bizakodó lehet a baloldal. Ezt egy miskolci példával illusztráljuk. Miskolcon szintén nem változott érdemben a jobboldali szavazók száma az utóbbi öt évben, elmaradt a bővülés. Ugyanakkor a nem fideszes szavazók tábora nem, hogy nem nőtt 2019 óta, hanem szűkült. Így lehetett elég a jobboldali győzelemhez az, hogy csak a saját tábor szavazott a jobboldalra.

Pécsen a számok alapján a nem fideszes politikai tömbnek sokkal több szavazója, és sokkal nagyobb tartaléka van, mint a pécsi Fidesznek. Ha ez így marad a következő években is, akkor pedig csak és kizárólag idő – és tömbön belüi megegyezés – kérdése az, hogy mikor jön újra egy tisztán, kétharmados baloldali városvezetés.

A lehetőség, hogy nyerjenek a pécsiek

A pécsi jobboldal azzal, hogy újra hatalmi tényezővé válhat a szerencsének köszönhetően Pécsen, lehetőséget kapott arra, hogy érdemben is változtasson eddigi helyi politikáján, üzenetein, munkamódszerén azért, hogy hitelesebb politikai erővé válhasson, közelebb kerülhessen a pécsiekhez és növelni tudja a táborát. Ha tudnak élni ezzel a lehetőséggel, akkor igazán izgalmas választás vár Pécsre 2026-ban és 2029-ben is. Azzal együtt, hogy az MSZP-DK-Jobbik-Momentum baloldal szintén komoly figyelmeztetést kapott a pécsiektől, így nekik is meg kell újulniuk.

Ha pedig a politikai erők helyben az emberek jólétét, problémáik megoldását, a városlakók támogatását és segítését tekintik fő feladatuknak, azzal nem csak ők, hanem végre Pécs és a pécsiek is nyerni tudnak majd, mert végső soron ennek kellene lennie a legfontosabb célnak.


(Borítóképünkön Pécs két fideszes választókerületi elnöke: Hoppál Péter és Őri László / Forrás: Őri László közösségi oldala)