Címlap Politika Csizmadia: A ...

Csizmadia: A polgármesternek nem az a feladata, hogy a hivatalban aktákat nézegessen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most csak egy gondnoka van Pécsnek, pedig lobbista kellene, aki hozza a pénzt és a befektetőket - magyarázta Csizmadia Péter a Magyar Nemzetnek.

A Dunántúl legnagyobb városa, Pécs az elmúlt évtizedekben elvesztette lakosságának közel húsz százalékát, és lemaradóban van saját régiójában is. Csizmadiai Péter, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje ezen változtatna, aminek egyik első lépése, hogy a város megszabaduljon Gyurcsány Ferencnek a város nyakára ültetett embereitől – írja a Magyar Nemzet.

Gyurcsány a főnök Pécsen is

Pécsnek, a Dunántúl legnagyobb városának 2019 óta nincs gazdája, legjobb esetben is csak gondnoka, aki, bár függetlenséget ígért választóinak, az első adandó alkalommal elkötelezte magát Gyurcsány Ferencnek. A DK emberei meghatározó pozíciókba kerültek a városban. Regnálásuk alatt 16 milliárdos adósságot halmozott fel az önkormányzat – jelentette ki Csizmadia Péter, aki szerint mindez tovább rontott azokon a tendenciákon, amelyek gyakorlatilag a rendszerváltás óta sújtják a várost. A kormánypártok polgármesterjelöltje emlékeztetett: harminc év alatt harmincezer ember hagyta el Pécset, a települése pedig súlyosan lemaradt még a saját régiójában is.

Hogyha nem lenne az egyetem, amely egyúttal a legnagyobb foglalkoztató is, valamint a tehetséges és kitartó pécsi családi vállalkozások, Pécs már tönkrement volna – tette hozzá a a polgármesterjelölt, aki szerint kiemelten fontos, hogy a pécsiek valós igényei szerint irányítsák a várost. Ennek részeként pedig szakítani kell a jelenlegi baloldali városvezetés befektetésellenes gyakorlatával is.

A jelenlegi polgármester nyilatkozta, hogy tizenhat nagy cég városba települését akadályozták meg. A szintén baloldali vezetésű és szintén régióközpont Szeged valahogy egészen másként áll hozzá a beruházásokhoz, mint Péterffyék

– emelte ki a politikus a lapnak, majd elárulta, a gazdaság mellett az önkormányzatot is alapjaiban kellene megváltoztatni, ennek jegyében pedig meg kell szüntetni a balos köröknek jutó haveri megbízások, mutyik, a pénzszórás gyakorlatát és a pécsi közvagyon kiárusítását.

Kedvezmények a pécsieknek

A pécsi polgári szövetség átláthatóvá fogja tenni az önkormányzat és cégeinek gazdálkodását. A tömegközlekedést új alapra kell helyezni, nem késlekedhet a sofőrök béremelése, mert egyszerűen elmennek a többet kínáló Volánhoz.

A 14 év alatti diákoknak ingyenessé tennénk annak használatát, a 14 és 18 év közötti korosztály pedig egy buszjegy ­áráért válthatná meg havi bérletét. A városüzemeltetésben átfogó út- és járdafelújítási programot kell indítani – fogalmazta meg programjának alapelemeit Csizmadia Péter, aki szerint 2019 óta a baloldali városvezetés lényegében szinte semmilyen projektet nem valósított meg.

Előkészített és kész tervekre ugyanakkor nagy szükség lenne Pécsett, már csak azért is, mert a kormány dél-dunántúli gazdaságfejlesztési zónára vonatkozó programja komoly lehetőséget, infrastrukturális fejlesztést ígér – közölte.

– Mohácson közforgalmú kikötő és új Duna-híd épül, Pécset és Kaposvárt a tervek szerint gyorsforgalmú út kötheti össze, szinte kész a horvát határig az M6-os autópálya meghosszabbítása.

Mindebből Pécsnek mint régióközpontnak profitálnia kell. Ehhez viszont olyan városvezetés kell, amelyik partnernek és nem ellenségnek tekinti a kormányt

– emelte ki a politikus, akinek meggyőződése szerint a polgármester Pécs első számú lobbistája, így nem az a feladata, hogy a hivatalban aktákat nézegessen, hanem hogy megszerezze a legtöbb erőforrást a város építéséhez. A jelölt szerint ebben a szerepben Péterffy Attila mélyen alulteljesített az elmúlt években, de a korábbi jobboldali érának is vannak adósságai.

Pécsnek régióközpontként túl kell teljesítenie minden dél-dunántúli várost ahhoz, hogy az országhatárokon is átívelő vezető szerepet töltsön be a következő évtizedekben – szögezte le Csizmadia Péter a lapnak.