Címlap Politika Egymillió alá...

Egymillió aláírásért fogott össze a Momentum, az MSZP, az LMP, a Fidesz és a KDNP

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Történelmi pillanat lehetne ez, de úgy néz ki, mégsem lesz az. Mutatjuk, hogy miért nem.

Tavaly májusban indult el a Székely Nemzeti Tanács európai uniós aláírásgyűjtő kezdeményezése, és már csak négy nap maradt arra, hogy 1 millió aláírást gyűjtsenek be legalább 7 uniós tagállamból. Az aláírásgyűjtés, illetve

a kezdeményezés célja, hogy az európai nemzeti régiók közvetlenül a brüsszeli kasszából juthassanak forráshoz, a kohéziós alapból. Akár úgy is, hogy ahhoz az adott ország kormánya nem járul hozzá, esetleg nem is tud róla.

Ha május 7-ig összejön az egymillió aláírás, akkor az Európai Parlamentnek foglalkoznia kell a kérdéssel.

Nagyon messze a céltól: a székelyek sem írnak alá

Bár elsősorban a jobboldal kampányol itthon az aláírások mellett, az ügyhöz nyíltan csatlakozott a Momentum, az LMP, az MSZP, a Jobbik, a Fidesz, a KDNP, és még Karácsony Gergely is aláírt. A DK viszont nem.

Az unio vonatkozó honlapját böngészve az látszik, hogy még a szükséges szignók fele sem jött össze. Eddig 453.698-an írtak alá összesen az egymillióból, ebből Magyarországon 359.743-an, míg Romániában csak 67.282-en csatlakoztak a kezdeményezéshez, ami azért érdekes, mert nagyjából félmillió magyar él Székelyföldön.

Akit érdekel, az IDE KATTINTVA tudja aláírni a polgári kezdeményezést online.

Pécsen nem támogatta a városvezetés a kiállást

Pécsen még a márciusi közgyűlésen akartak dönteni a közös kiállásról, Kóbor József (LMP) az Európai Régiók Parlamentjének képviselője volt az előterjesztő. Mivel azonban sem Péterffy Attila polgármester, sem a DK, sem az MSZP képviselői nem támogatták a javaslatot, a Jobbikos képviselői pedig szavazás előtt elhagyta az üléstermet, nem ment át a kezdeményezés.

A színvonalat egyébként jól példázza, hogy a pécsi képviselők még a székely zászlón is simán össze tudtak vitatkozni, nem is akárhogy: