Címlap Politika Felháborodott...

Felháborodott a pécsi Fidesz a városvezetés „politikai állásfoglalásán”, pedig Páváéknak több is volt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 32. napirendi pontig kellett várni a keddi pécsi közgyűlésen ahhoz, hogy az egyszeri néző felébredjen, addig ugyanis komoly kihívást jelentett ébren maradni. Akkor azonban beindult a szócsata, miután a polgármester bejelentette, hogy egy politikai nyilatkozatot szeretne elfogadtatni a testülettel.

A múlt héten ugyanis egy 10 pontos javaslatcsomagot állított össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mint azt ma Péterffy Attila elárulta, részben Pálné Kovács Ilona pécsi egyetemi tanár segítségével, akit egyébként pont beválasztottak a napokban a teljesen újrahúzott választási bizottságba is.

A 10 pontban egyébként arra kérik a majdani kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatok hatásköreit és forrásait. Ezt a szöveget szerette volna elfogadtatni Péterffy Attila.

Az ellenzék komoly tiltakozását fejezte ki, szerintük ez az egész csak egy kampányesemény, és lealacsonyítja a pécsi közgyűlést. Ez az érvelés azért is érdekes, mert éppen a fideszes városvezetés volt az, amely több politikai kiáltványt is elfogadtatott korábban. Ilyen volt az úgynevezett „Húsvéti nyilatkozat” 2011-ben, és a „Soros-elleni” kiáltvány 2017-ben. Az utóbbi nyilatkozatban az állt, hogy a pécsiek megdöbbenéssel értesültek Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat. A dokumentum szerint a város lakói ebből nem kérnek, és ezzel szemben kiállnak a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett.”

A 2011-ben elfogadott húsvéti nyilatkozat kevésbé tűnik direkt politikai akciónak, de mégiscsak az volt. Az így nézett ki akkor:

Péterffy Attila kedden azt mondta, teljesen mindegy, milyen kormánya lesz Magyarországnak, a 10 pontban megfogalmazott javaslatokkal mindenképpen foglalkoznia kellene, ezt várják el az önkormányzatok – így Pécs is.

A 10 pontban – amit persze végül megszavazott a baloldali többség Pécsett is – ezek olvashatók: