Címlap Politika Folytatódik a...

Folytatódik a pécsi buszper: az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vádhatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztetett: az eljárás azon vádlottak büntetőügyében folyik, akik

a vád szerint egy pécsi autóbusz-beszerzéssel kapcsolatban több mint 600 millió forint kárt okoztak az önkormányzat cégének.

A Pécs helyijáratú tömegközlekedését biztosító Tüke Busz Zrt. 2015-ben mintegy 3,4 milliárd forintért Hollandiából vásárolt autóbuszflottával újította meg elavult járműparkját. Miután kiderült, hogy egy közvetítő cégen keresztül 660 millió forinttal drágábban vásárolta a buszokat, mint amennyiért a Volvo hollandiai cége árulta, eljárás indult.

A Baranya Vármegyei Főügyészség

a cégvezetőt, társát és a pályázaton nyertes cég vezetőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével, a vételár továbbutalásában közreműködő negyedik vádlottat pénzmosás bűntettével vádolta.

Utóbbi még az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és felfüggesztett szabadságvesztést kapott, míg a Tüke vezetője időközben elhunyt.

A Kaposvári Törvényszék idén májusban a cégvezető társát és a pályázaton nyertes cég vezetőjét azzal az indokkal mentette fel, hogy közvetítő cégre szükség volt a buszbeszerzéshez, mert a Volvo hollandiai vállalata nem akart üzletet kötni a Tükével, a pécsi társaság akkor ugyanis csődközeli helyzetben volt. A Volvo kedvezményes áron kínálta a buszokat, a Tüke a közvetítő társaságon keresztül tulajdonképpen piaci áron jutott hozzá a flottához – közölte korábban a törvényszék.

Az ítélet hatályon kívül helyezésére azért van szükség, mert az első fokon eljáró törvényszék az indokolási kötelezettségét olyan mértékben mulasztotta el, ami a másodfokú eljárásban nem pótolható.

Az eljárás a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

(MTI)