Címlap Politika Hülyének neve...

Hülyének nevezte Márki-Zayt Jakab Péter, és embertelennek, vállalhatatlannak a „karmester” mondatait

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem” – nyilatkozta az Alfahírnek a Jobbik elnöke, aki egyértelműen Márki-Zay Péter minapi megszólalására reagált.

Mint ismert, Márki-Zay Péter évindító beszédében azt mondta, “a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre”, így most több esélye van az ellenzéknek, mint 2018-ban.

Az Alfahír újságírója rá is kérdezett arra, hogy jó-e az, hogy három hónappal a választások előtt azzal kell foglalkozni, hogy a karmester fideszes nyugdíjasok haláláról beszélt.

Jakab Péter erre azt mondta, ha “az elmúlt 30 év politikáját akarná folytatni, akkor most elkezdené megmagyarázni, hogy ezzel miért nincs probléma. De mivel nem az elmúlt 30 év politikáját akarja folytatni, ezért nem kezd el vállalhatatlan mondatokat megmagyarázni. Ezzel az állítással szerinte igenis probléma van”.

Egészen abszurd maga a felvetés is, hogy a COVID áldozatai között milyen arányban vannak fideszes vagy ellenzéki szavazók. (…) A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem. (…) Ilyen mondatok esetében nekem nem lenne szükségem külső kontrollra, magamtól nem mondok olyat, ami összeegyeztethetetlen a keresztény értékekkel, vagy akár csak az emberséggel.

– magyarázta a Jobbik elnöke, ezzel pedig gyakorlatilag lehülyézte Márki-Zay Pétert.

Itt viszont nem állt meg!

Jakab Péter arról is beszélt, Márki-Zay elismerte, hogy nem valós számok birtokában fogalmazott meg a Jobbikkal szemben kritikát, elnézést is kért emiatt. (Korábban nyilvánosan is több pénzt követelt a kampányra a miniszterelnök-jelölt a pártoktól, köztük a Jobbiktól is, amely szerinte évente 2,7 milliárd forintból gazdálkodik – a szerk.). A Jobbik elnöke most is leszögezte, hogy nem támogatja Márki-Zay hetedik frakciójának ötletét.

“A szervező hat párt fog frakciót alapítani, és Márki-Zay a Párbeszédet választotta. Még azt az engedményt is megadtuk neki, hogyha az Új Világ Néppárt öt körzetben megnyeri az előválasztást, akkor alakíthatnak egy frakciót. De a választók nem kértek sem az Új Világ Néppártból, sem pedig annak miniszterelnök-jelöltjéből. A szabályokon menet közben nem változtatunk. (…) Bízom benne, hogy a hat ellenzéki párt egységet fog mutatni ebben a kérdésben is, a miniszterelnök-jelölt pedig nem mehet szembe az egységgel

– magyarázta a pártelnök.

Márki-Zay Péter érezhette, hogy nem volt szerencsés a járványban meghalt fideszes nyugdíjasokról értekeznie, ezért másnap pontosított. Mint akkor mondta, „természetesen tegnapi köszöntőmben nem örvendeztem afelett, hogy a fideszes nyugdíjasokat pusztítaná valamilyen kór. Egyszerű tényként állapítottam meg azt, hogy az idős korosztályban nagyobb a Fidesz-szavazók aránya, a fiataloknál meg kisebb” – magyarázta.