Címlap Politika Ingyen lehetn...

Ingyen lehetne a bölcsőde Pécsett, ha sikerül a Terv

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Petíciót indítana az ellenzék, mert szerintük, ha visszavonja a durván megemelt cégvezetői fizetéseket és leállítja a városvezetés a több tízmilliós nagyságrendű ügyvédi kifizetéseket, akkor egyetlen szülőnek sem kellene fizetni a bölcsődei ellátásért. És még bőven maradna pénz a város kasszájában másra is. Csizmadia Péter azt mondta, amit nagy nehezen elért az előző városvezetés, azt sikerült pár hónap alatt a visszájára fordítani, de meg kell állítani Pécs eladósodását.

A napokban jelent meg ez az egyik ellenzéki képviselő oldalán:

Elsőre igencsak demagógnak tűnt, ezért megkerestük az ellenzéket, hogy mi ez az egész. Kiderült, hogy az ingyenes bölcsődéért indítana városi aláírásgyűjtést a pécsi fidesz. Kiszámolták ugyanis, hogyha a „régi rendszer szerint” folyt volna továbbra is a város irányítása, akkor ez ma már lehetséges lenne.

– Pár hónap alatt sikerült lebontania az új városvezetésnek mindazt, amit az előző nagy nehezen, csaknem 8-10 év alatt felépített – magyarázta Csizmadia Péter. Az ellenzék frakcióvezetője szerint meg kell állítani Pécs újabb eladósodását, a pénzt pedig a pécsiekre, pécsi családokra kell fordítani.

Az új városvezetés hivatalba lépése óta százmilliós nagyságrendű összeget költött el megkérdeőjelezhető teljesítményű, politikailag egyértelműen elfogult ügyvédekre, és az általuk kinevezett cégvezetők megemelt bérére. Ha ezt sikerülne visszaállítani például a tavaly szeptemberi szintre, akkor minden bölcsődés gyermek ingyen járhatna a városi intézményekbe, vagyis nem kellene a szülőknek fizetni az ellátásukért

– részletezte a matekot a politikus.

Csizmadia szerint az előző városvezetés „vért izzadt” mire kihúzta Pécset abból a több tízmilliárdos adósságcsapdából, amibe 2010 előtt keveredett a város. Ez pedig nem működött volna a kormány támogatása és pénzügyi segítsége nélkül. De sikerült, ezért tudott már tavalyelőtt és tavaly is milliárdokat megtakarítani Pécs, amit tényekkel lehet igazolni.

– A korábbi terveket ferúgta az új városvezetés, amely inkább a saját embereire költi a tízmilliókat. Felháborító, hogy Pécsett egy kis cég vezetőjének évi 38 millió forintra emelhették meg a fizetését. Ráadásul olyan cégről beszélünk, amelynek nincs más feladata, mint az, hogy megfelelően gondoskodjon a város ingatlanairól. Máshol ezért jutalékot fizetnek, a munka és eredmények után. Itt előre fizettek, de hol vannak az eredmények – közölte Csizmadia, aki szerint „ez csak a jéghegy csúcsa, amit nem sikerült titokban tartani”.

A frakcióvezető szerint,

ha sikerülne megállítani az „elképesztően felelőtlen költekezést”, amire a korábbi évek megtakarításaiból van most még lehetőség, akkor első lépésként ingyenesek lehetnének a bölcsődék Pécsett. Ennek költsége ugyanis éves szinten nem éri el az 50 millió forintot

– az ellenzék számításai szerint.

Csizmadia azt mondta, az a városvezetés, amelyek „előre fizet” évi 38 milliót cégvezetőnek, és több mint 80 millió forintot külön ügyvédekre – az új ügyvédek mellett, az a városvezetés megtehetné azt is, hogy a pénzt inkább a gyerekekre és a szüleikre költi el.

Csizmadia azt ígérte, hamarosan részletes tájékoztatást fognak adni arról, hogy hol, mikor és hogyan indítják majd el az aláírásgyűjtést Pécsett, várhatóan sajtótájékoztatót tartanak majd mindezekről.