Címlap Politika Lehet népszav...

Lehet népszavazás a Fudanról, de az ügyben a kormány is népszavaztatna

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyhangú döntéssel engedte át a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Karácsony Gergely beadványában szereplő kérdést, amely így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Vagyis a döntés értelmében, ha sikerül 200 ezer aláírást összegyűjteni ebben a kérdésben, akkor lehet népszavazást kiírni.

Karácsony Gergely ezt sikerként élte meg, legalábbis a közösségi oldalán így posztolt:

Az első siker: a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a Fudan-népszavazási kérdésemet.

A kormány egyébként már jóval korábban bejelentette, hogy a leendő, egyelőre csak terv szintján létező Fudan egyetemről népszavazást kezdeményeznek majd.

Pár nappal ezelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben tudatta, hogy „a kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét. Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatás-orientált egyetem létesítésének támogatására” – közölte a tárca.

A közlemény szerint

az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni.

Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le – tették hozzá.

A tervezett fejlesztés megvalósulása esetén a magyar és közép-európai hallgatók Budapesten tanulva szerezhetnének diplomát a nemzetközi élvonalba tartozó intézményben. A Fudan hazai szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat – hangsúlyozták.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László, a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos. A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője – sorolták a közleményben.

A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés – írták a közleményben.

Még egy Karácsony-kérdés átment

A Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta azt a témát is, amely szerint az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartamát kilenc hónapra hosszabbítnaák meg a jelenlegi háromról. Karácsony Gergely ezirányú kérdése így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Az NVB azonban jogi érvelések után elutasította a magyarországi gyorsforgalmi utak koncessziójáról; az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, és a 60 éven felüliek ingyenes koronavírus-antitest szűréséről szóló kérdéseket.

Mint ismert, Karácsony Gergely azután nyújtotta be népszavazási kezdeményezését, hogy a kormány közölte: népszavazáson szeretné tisztázni az úgynevezett gyermekvédelmi – a kormányellenes tömb szerint: homofób és melegellenes – törvény passzusait, és annak támogatottságát.