Címlap Politika Lemondott a m...

Lemondott a magyar hírszerzés vezetője; már meg is van az utódja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hvg.hu értesülése szerint nemrég benyújtotta lemondását Bunford Zsolt, az Információs Hivatal (IH) vezetője. A helyére az Alkotmányvédelmi Hivatal eddigi műveleti főigazgató-helyettese, Oláh Krisztián kerül. Úgy tudjuk, hogy Oláhot szerdán már meg is hallgatta a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.

Bunford Zsolt nem sokáig bírta az IH élén, mert mindössze 2020 végén nevezték ki főigazgatónak. Mielőtt az IH vezetője lett, a szervezetnél elemző főigazgató-helyettese volt. Távozásában információnk szerint szerepet játszott, hogy a kormányzat elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével. Igaz, ez már korábban is így volt, Bunford elődje, Czukor József is mindössze két évet húzott le főigazgatóként.

Az viszont kétségtelen, hogy a hírszerzés szerepe jelentősen megnőtt az ukrajnai háború kitörése óta. Úgy tudni, hogy az IH “bakijaként” könyvelte el a felsőbb politikai vezetés azt, hogy még egy nappal a háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, hogy nem lesz háború.

Az IH teljesítményének nem túl jó kormányzati megítélése mellett úgy tudjuk, Bunford nem jött ki jól az újonnan felálló struktúra irányítóival. Mint ismeretes, az új kormányzati felállásban a titkosszolgálatok irányítása Rogán Antal alá került, de a szolgálatok vezetői közvetlenül Papp Károly államtitkárhoz tartoznak. Úgy tudjuk, hogy nemrég munkamegbeszélést folytatott Bunford és Papp Károly, és ez a megbeszélés nem sült el jól – ezután dönthetett úgy Bunford, hogy inkább távozik az IH éléről.

A teljes cikk ITT olvasható.