Címlap Politika Lépett a váro...

Lépett a város: lezár Pécs!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus okozta járvány terjedésének lassítása érdekében Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere Magyarország Miniszterelnöke által ráruházott felhatalmazással élve azonnali döntéseket hozott a szükséges területeken – jelentették be.

Közparkok lezárása húsvét időszakára

Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere Magyarország Miniszterelnöke által ráruházott felhatalmazással élve

április 10., péntek reggel 8 órától április 13., hétfő este 22 óráig lezárja a közforgalom elől Pécsett azokat a közterületeket és parkolókat,

amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel hétvégenként és az ünnepi időszakokban.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentős számú tömeg jelent meg a közparkokban, ezért a vírus terjedésének megállítása érdekében ezeket a közterületeket is le kell zárni.

Ezek a közterületek és parkolók a következők:

 • Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója
 • Mandulás játszótér és annak parkolója
 • Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója
 • Éger-völgyi parkerdő és annak parkolója
 • Tv-torony alsó és felső parkolója
 • Lapis-tetőnél lévő parkoló
 • Tettye park és parkoló

A Biokom Nkft. ezzel párhuzamosan lezárja a Mecseki Parkerdő teljes területét.

Az említett közterületek felkeresése a kijelölt időszakokban tilos.

Az önkormányzat vezetése felkéri a közterület-felügyeletet és a rendőrséget, hogy gondoskodjon a polgármesteri rendelet betartatásáról és ellenőrizze az elkövetkező napokban az említett területeket.

Az Árkád és a Pécs Pláza bezárása a teljes hosszú hétvégén

A teljes hosszú hétvégén az Árkád és Pláza esetében is él Pécs Polgármestere a korlátozás jogával, ezért a patika, drogéria és az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet bezárását elrendeli – hasonlóan Szegedhez, ahol ezt már tegnap bejelentette Botka László.

Szankcionálás

A rendeletben szereplő korlátozások megszegése egyértelműen szankcionálásra kerül – írják. A kihirdetett szabályok betartását a rendőrség és a közterületfelügyelet munkatársai ellenőrzik és szankcionálják, ha szükséges.

Piacok idősek számára történő korlátozása a teljes veszélyhelyzet idejére

Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere felhatalmazást kapott a veszélyhelyzet teljes időtartamára arra, hogy

a piacok 65 év felettiek általi látogatását korlátozza. Pécs Polgármestere ezzel kapcsolatban rendeletet ad ki jövő héten a teljes veszélyhelyzet idejére vonatkozóan. A rendelet várhatóan változtatni fog a korhatáros vásárlás időkorlátain.

A rendelkezés nemcsak az ünnepi hétvége, hanem a kormány által meghirdetett országos veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt érvényes lesz.

Kapcsolódó cikkünk a témában:

Így csinálta például Székesfehérvár

Pár perce tette közzé Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, hogy pénteken 14 órától milyen szabályok lesznek érvényben a város közterületein hétfőn éjfélig. Csak pár példa erre, a teljes szigorítás IDE KATTINTVA olvsható, ha valakit érdekel.

A szabályozás fő célja, hogy mindenfajta csoportosulást kerülni kell!

 1. A legfontosabb alapelv, hogy a hétfőn éjfélig tartó időszakban Székesfehérváron a közterületeken és közparkokban tartózkodni, illetve a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet, valamint mindenfajta csoportosulást kötelezően kerülni kell.
 2. Engedélyezett a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség ellátása, az egészségügyi ellátás, állatok esetében a sürgősségi orvosi ellátás igénybevétele, illetve szigorúan korlátozottan az egyéni szabadidős tevékenység.
 3. Alapos indoknak minősül a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.
 4. A húsvéti időszakra tekintettel engedélyezett az egyéni hitéleti tevékenység gyakorlása céljából történő közterület-használat.
 5. Ellátási szempontból csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel. Kizárólag az időpontfoglalással rendelkező vendégek igénybe vehetik a fodrászati és szépségápolási szolgáltatásokat. Továbbá a szállítási és pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Kérem ennek a szabálynak a figyelembe vételét a következő napok nyitva tartása tekintetében minden egyéb kereskedelmi és szolgáltató egységtől.
 6. A közterület használatának tilalmát rendeltem el – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig.
 7. Háziállatot sétáltatni kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 perc időtartamban lehet.
 8. Közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni.
 9. Közterületen sporttevékenységet kizárólag egyedül, kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, és más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet végezni.
 10. Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.