Címlap Politika Az extra hata...

Az extra hatalom nélkül is megléphette volna már ezeket a szigorításokat az önkormányzat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Na, de miért nem lépték meg eddig?

Alaposabban áttanulmányozva a pécsi polgármester mai nagy bejelentését Pécs „lezárásáról”, feltűnt, hogy az Árkád és a Pláza szombati becsukását leszámítva (a húsvéti időszak többi napján egyébként is zárva lettek volna a bevásárlóközpontok)

az összes többi intézkedést meghozhatta volna már a polgármester korábban is. A rendkívüli helyzet miatt ugyanis alkothat saját hatáskörben rendeleteket Péterffy,

pont úgy, ahogy Karácsony Gergely, Botka László és Polics József Komló első embere is alkotott – utóbbi ezzel országos hírnévre is szert tett, miután egyedül sikerült elfogadnia például a város költségvetését, és nulla forintra csökkentette a képviselők javadalmazását is a veszélyhelyzet végéig.

Péterffy Attila tehát az önkormányzati fenntartású közterületeket és parkolókat bármikor elzárhatta volna, ehhez nincs szükség a kormány által adott extra hatalomra.

Miért nem lépte meg eddig?

Kimaradtak a kötelező maszkok

A pécsi polgármester a szerdai városinfón még azt mondta, ha rajta múlna, akkor elrendelné, hogy mindenkinek kötelező legyen maszkot viselnie. Ezt mondta pontosan:

Most megtehette volna, de ez mégis kimaradt a szigorításból.

Pont az igazán fontos lényeg maradt ki

Éppen az egyetlen izgalmas pontot nem fejtette ki egyébként a polgármester, csak homályosan célzott rá. Ez pedig úgy szólt, hogy

a piacok 65 év felettiek általi látogatását korlátozza,

de majd csak a jövő héten. Azt is írták, hogy „a rendelet várhatóan változtatni fog a korhatáros vásárlás időkorlátain és a rendelkezés nemcsak az ünnepi hétvége, hanem a kormány által meghirdetett országos veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt érvényes lesz.”

Így csinálta például Székesfehérvár

Pár perce tette közzé Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, hogy pénteken 14 órától milyen szabályok lesznek érvényben a város közterületein hétfőn éjfélig. Csak pár példa erre, a teljes szigorítás IDE KATTINTVA olvsható, ha valakit érdekel.

A szabályozás fő célja, hogy mindenfajta csoportosulást kerülni kell!

  1. A legfontosabb alapelv, hogy a hétfőn éjfélig tartó időszakban Székesfehérváron a közterületeken és közparkokban tartózkodni, illetve a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet, valamint mindenfajta csoportosulást kötelezően kerülni kell.
  2. Engedélyezett a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség ellátása, az egészségügyi ellátás, állatok esetében a sürgősségi orvosi ellátás igénybevétele, illetve szigorúan korlátozottan az egyéni szabadidős tevékenység.
  3. Alapos indoknak minősül a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.
  4. A húsvéti időszakra tekintettel engedélyezett az egyéni hitéleti tevékenység gyakorlása céljából történő közterület-használat.
  5. Ellátási szempontból csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel. Kizárólag az időpontfoglalással rendelkező vendégek igénybe vehetik a fodrászati és szépségápolási szolgáltatásokat. Továbbá a szállítási és pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Kérem ennek a szabálynak a figyelembe vételét a következő napok nyitva tartása tekintetében minden egyéb kereskedelmi és szolgáltató egységtől.
  6. A közterület használatának tilalmát rendeltem el – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig.
  7. Háziállatot sétáltatni kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 perc időtartamban lehet.
  8. Közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni.
  9. Közterületen sporttevékenységet kizárólag egyedül, kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, és más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet végezni.
  10. Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.