Címlap Politika Megszépült a ...

Megszépült a Ferencesek utcája – Így előzte be a pécsi polgármestert Kővári János

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2019 tavaszán indult a Ferencesek utcájának felújítása, de a Zöld Pécs program már előtte egy évvel elindult Pécsen - közölte Kővári János, aki közleményben előzte be a pécsi polgármestert, aki maga is sajtóeseményt szervezett mára a megszépült utca kapcsán. Arra viszont nem hívta meg az ÖPE politikusát, sem pedig a fideszes városvezetést, akik elindították a munkát miután pénzt szereztek rá. Ezt vette zokon a pécsi önkormányzati képvislő.

Nem indult könnyen 2019 májusában a Ferencesek utca felújítása. Noha a lakók és az üzletek tulajdonosai kezdeményezték a modernizálást, nem voltak elégedettek a munka kezdésének időpontjával. Akkoriban Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési társaság vezetője azt mondta, mivel több mint egy éves munkáról van szó, muszáj elkezdeni a felújítást, amit nem lehet télen és hidegben elvégezni.

Mostanra fejeződött be a közel 1 milliárd forintos modernizálás – mondta szerdán Kővári János, a belváros ellenzéki önkormányzati képviselője.

Az ÖPE elnöke azt mondta, már 2014-ben lefektették egy Zöld Város koncepciónak az alapjait (ez volt a Fenntartható Városfejlesztési Koncepció és Stratégia). 2016-ban az ÖPE sok civil szervezettel, helyi vállalkozókkal közösen írta meg a zöld belváros tervét, köztük a Ferencesek utcájának felújítását is. Ezután a Zöld Város pályázati kiírásban elkészült a terv 2017-ben, 2018-ban pedig ennek alapján kezdődött meg a munka, ami 2019 májusára ért látható formába.

– Pont az előrelátás miatt döntöttünk úgy a korábbi városvezetés idején, hogy nemcsak egy burkolatfelújítás készül el, hanem előzetesen teljes közműcserét is végrehajtanak. Így kisebb az esélye, hogy javítás miatt hamarosan fel kelljen bontani az új díszburkolatot. A közműfelújításokkal együtt körülbelül 1 milliárd forintba került a felújítás – magyarázta a képviselő.

El kell mondjam, hogy több zöldet szerettünk volna a Ferencesek utcájában, eredetileg egy várostörténeti fasort terveztünk kialakítani, de erre nem volt lehetőség a föld alatt futó, sűrű közműhálózat miatt

– közölte Kővári.

Így születtek meg a mostani, térburkolathoz illeszkedő, vázába ültetett zöldfelületek, és ültettek kisebb gyökérzetű növényeket is.

A belváros új, valódi főtengelye lehet a Ferencesek utcája – tette hozzá a képviselő, aki szerint ezzel a modernizálással a Ferencesek utcája gazdasági pozíciója is tovább javulhat.

– Már 2014-ben is a belváros újra élettel való megtöltése volt a célunk, 2019 óta belvárosi képviselőként is ezen dolgozom – mondta Kővári János, hozzátéve, egyértelműen

a helyi, kisvállalkozások helyzetbe hozása a célja, nem újabb multik, monstrumépületek létrehozása. Ennél sokkal fontosabbak a terek, ahol össze tudnak jönni az emberek, s ha kell, alkotni is tudnak

– fogalmazott.

Az új városvezetés szintén felavatja majd a Ferencesek utcáját ma napközben. Az eseményen ott leszünk, onnan is tudósítunk majd.