Címlap Politika Miért hosszab...

Miért hosszabbította meg a pécsi átvilágítást a polgármester?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 30-ig kitolta a határidőt Péterffy Attila, mert szerinte a járványhelyzetben nem folyik annyira ritmikusan a munka. De miért nem lehet szerződéseket böngészni home office-ban? Számláztak-e az elmúlt hetekben az ügyvédek, mert, ha igen, akkor vélhetően dolgoztak is. De akkor miért kellett hosszabbítani? Felmerült még pár kérdés.

Hetekkel ezelőtt érdeklődtünk dr. Bodnár Imrénél, az átvilágításokkal megbízott és közpénzből fizetett ügyvédnél, mert kíváncsiak voltunk, hogyan állnak a vizsgálatokkal, illetve arra is rákérdeztünk, mennyiben zavar be a járványhelyzet a munkába? Az ügyvéd ezúttal nem akart válaszolni a kérdéseinkre, de megtette ezt helyette Péterffy Attila polgármester.

A polgármester azt mondta, folynak az átvilágítások, de ennek határideját június 30-ig kitolta.

-Be kell vallanunk, hogy járványidőszakban az eljáró ügyvéd kollégák lassabban tudnak vizsgálatot végezni. Sajnos érezzük a feladatvégzés ritmusában, hogy a fizikai korlátozás mégis akadályt jelent – indokolta Péterffy a döntés. Ezzel azonban kinyitott egy halom kérdést.

Mi az akadálya a szerződések otthoni átnézésének?

Mivel az átvilágítással megbízott ügyvédek nem kihallgatásokat tartanak vélhetően, hanem dokumentumokat, szerződéseket, teljesítéseket néznek át, felmerül a kérdés, hogy ezt miért nem lehet home office-ban megtenni? Mi az akadálya annak, hogy ezeket a dokumentációkat pl elektronikusan megkaphassák?

Milyen feladat van még hátra, amelyet az elmúlt hónapokban nem tudtak elvégezni?

Bár ezt Péterffy Attila nem említette meg, de a lapunk birtokába került dokumentumok szerint az átvilágító ügyvédek munkáját Bodnár Imre igazolja le egy pár soros szöveg kíséretében és jogosít fel a leadott – esetenként több százezres – számlák kifizetésére. Egyelőre nem tudjuk, hogy ez jogszerű-e, illetve, hogy az adott cég vezetője is leigazolja-e ezeket minden esetben, minden cégnél. Ha nem, akkor ugyanis az a fura helyzet állhat fenn, hogy a társaságért büntetőjogi felelősséggel tartó cégvezető „feje felett” végzett munkáért fizethet ő maga, ráadásul olyan munkáért, amelyet ő maga nem látott és nem ellenőrzött le.

Az elmúlt hetekben számláztak továbbra is?

Fontos kérdés még, hogy továbbra is számláznak-e az egyes ügyvédek a városi cégeknek ezért a meghosszabbított átvilágításért, illetve, hogy számláztak-e az elmúlt időszakban, vagyis a járvány alatt? Ha igen, akkor munkát is tudtak végezni feltehetően, de akkor mi indokolja a hosszabbítást?

Igyekszünk ezekre a kérdésekre válaszokat találni – hivatalos forrásokból is. Ha sikerül, mindenképpen beszámolunk ezekről.

Egy furcsa átvilágításra egyébként mi is rábukkantunk korábban: