Címlap Politika Nem szavaz a ...

Nem szavaz a „NER-adóról” a Parlament

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedden tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága azt az ellenzéki törvényjavaslatot, melynek lényege, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja a kormány – írja a 444.

A Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők által benyújtott javaslat szerint

azoknak kéne fizetniük, akik 2012 eleje és 2020 márciusa között többek között az államháztartás alrendszeréből, EU-forrásból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programból, valamint a 100%-os állami tulajdonban álló gazdasági társaság által létrehozott alapítványtól legalább ötmilliárd forintnyi árbevételt szereztek. 

A javaslat viszont már a gazdasági bizottság ülésén elbukott, így nem is kerül (egyelőre) a Parlament elé – írja a lap.

A bizottság fideszes elnöke,

Bánki Erik elmondta, hogy a javaslat szerintük súlyosan sérti az alaptörvényt, hiszen visszamenőlegesen vetne ki adókat, ráadásul teljesen érthetetlen módon jelöli ki azt az adózói kört, akiket érintene a törvénykezés 

– idézi a 444 a politikust.

Szél Bernadett ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte ugyanakkor a magyar nép igazságérzetét nem véletlenül bántja, hogy Mészáros Lőrinc és társai milyen mértékben gazdagodtak az elmúlt években, és visszakérdezett, hogyha a kormánypárti képviselők nem támogatják ezt a javaslatot, akkor milyen eszközökkel kívánják Mészárost és oligarchatársait bevonni a közteherviselésbe.

Bánki Erik szerint ebben minden magyar adózó résztvesz.

Hadházy Ákos felszólalásában kitért arra, hogy a javaslatot jogászok írták, ezért nem gondolják, hogy alaptörvényellenes lehetne.

(via 444.hu)