Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kisebb zavar keletkezett ma a pécsi Közgyűlésen, ahol Bognár Szilvia független önkormányzati képviselő, a Tiszta Kezek frakcióvezetője bejelentette, kezdeményezi, hogy Pécs Város Szociális Díja ezentúl Toller László nevét viselje. Az MSZP-s alpogármester érzelmektől remegő hangon reagált a felvetésre, majd az egészet leszavazták.

Arra készült a pécsi városvezetés, hogy különösebb politikai és széles társadalmi egyeztetés nélkül megváltoztassák az „Esztergár Lajos-díj – Pécs Város Szociális Díja” elnevezést. Elő is terjesztették ezt a napirendi pontot a keddig közgyűlésen, ami előzetesen nem tűnt éppen a legizgalmasabbnak. Viszont mégis az lett!

„A tervezet szerinti szakmai kitüntető díjakkal elismerését kívánja kifejezni a Város azon közösségeinek és polgárainak, akik maradandót alkottak a szociális és társadalmi felelősségvállalás, valamint a roma közösségek felemelkedésének segítése területén. A hatályos rendelet szerinti „Esztergár Lajos-díj – Pécs Város Szociális Díja” elnevezésében változik, tartalmát tekintve bővül. A díj a tervezet szerint BALIKÓ ZOLTÁN nevét viseli a rendelet elfogadását követően” – határozta volna el a városvezetés.

Ebbe nyúlt bele Bognár Szilvia. A független önkormányzati képviselő, a Tiszta Kezek frakcióvezetője ugyanis azt kezdeményezte, hogy a díj ne Balikó nevét viselje, hanem

a sokkal kifejezőbb Toller Lászlóét, aki szerinte nagyon sokat tett „a kisemberekért”, „saját bevételei terhére fizette ki időnként kisnyugdíjasok sárga csekkjeit”, és egyébként is, szociálisan igen érzékeny és tevékeny polgármestere volt Pécsnek.

A képviselőnő azt is javasolta, hogy Balikó Zoltánról nevezzék el – a szükséges közgyűlési jóváhagyások után – a város szociális intézményeit tiszteletadásként.

Remegő hangon reagált az MSZP-s alpolgármester

Bognár Szilvia javaslata láthatóan okozott némi zavart a baloldal padsoraiban. Végül az MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajos reagált rá, de láthatóan érzelmektől remegő hangon.

A szocialista politikus burkoltan szavazatszerzési kísérlettel vádolta meg Bognárt, és kijelentette, az a legelegánsabb, ha ezek a szavazatok a baloldalt illetik meg – vagyis az MSZP-t.

(Hiszen Bognár Szilvia ex-DK-s alpolgármester volt, vagyis nemigen lehet nem baloldalinak tekinteni, és a képviselő is ekként hivatkozik önmagára- a szerk).

Bognár Szilvia visszautasította Nyőgéri sugallmazását.

Nyőgéri szerint elképzelhető, hogy idővel megjelenítik Toller László nevét közterületen vagy díjban, de erről egyelőre nincsen szó. Végül jelezte, az MSZP biztosan nem fogja megszavazni Bognár Szilvia Toller-díjas javaslatát. Érdeklődött arról is, hogy Bognár Szilvia egyeztetett-e a családdal, mielőtt benyújtotta javaslatát, de erre a képviselőnő azt válaszolta, hogyha tudott volna arról, hogy ilyen névváltoztatásra készül a városvezetés, akkor egyeztetett volna, de ő sem tudott róla.

A vitát megmutatjuk videóban is, mert érdemes figyelni a mondatok mögött meghúzódó érzelmi szálakat is.



A jobboldal érdemben nemigen reagált a Tolleres javaslatra, csak Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője mondta azt, hogy szerinte Toller László megítélése ellentmondásos, ezért nem javasolja, hogy az ő nevét ragasszák rá a díjra.

Végül a többség – köztük meglepetésre a baloldali többség – le is szavazta Bognár Szilvia javaslatát, amelyet mindössze csak három képviselő támogatott.

Balikó Zoltán (Kőszeg, 1917. augusztus 7.- 2005. december 15.) társadalmi ismertsége és elismertsége széleskörű. A rendszerváltás után a pécsi közgyűlés képviselője, a szociális és foglalkoztatási bizottság tagja volt 1990–1994 között. Portréja jelenleg is a Városháza első emeleti tárgyalótermében van kihelyezve. A honvédelmi miniszter 1994-ben – mint egykori evangélikus tábori főlelkészt – a „Honvédelemért” érdemkereszt I. osztályával tüntette ki, Pécs Városától pedig a Pro Civitate Díjat kapta 1995-ben a munkásságáért.