Címlap Politika Nyolc pontos ...

Nyolc pontos együttműködést követelnek a kormánytól a „szabad városok”, Pécs is

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ne hozzon döntést a településeket érintő kérdésekben a kormány az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetés nélkül – követelik a fővárost és megyei jogú városokat is tömörítő „szabad önkormányzatok” a járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában.

Budapest teljes vezetésének és kilenc város polgármesterének hétfőn kiadott közleménye szerint nyolc pontos „elvárást és ajánlást” fogalmaztak meg a kormány számára.

Egységesen követelik a polgármesterek, hogy

  • 1. Az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a Kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben!
  • 2. Az önkormányzatoktól további forrást ne vonjon el! A korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizesse vissza!
  • 3. A járvány elleni védekezésben használja fel az önkormányzatok javaslatait, különös tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók védelmére.
  • 4. A szociális krízishelyzet kezelésére hozzon létre az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot. Az alap felhasználása az önkormányzatokkal egyeztetve, az önkormányzatok ellátórendszerein keresztül történjen.
  • 5. Az önkormányzatok bevonásával dolgozza ki Magyarország gazdaságának újraindításának programját.
  • 6. Az önkormányzatok vállalják, hogy a velük egyeztetett kormányzati – egészségügyi, szociális, gazdasági – cselekvési terveket a lehető leghatékonyabban hajtják végre.
  • 7. A Kormány számoljon el a védekezésre költött közpénzekkel, a beszerzett felszerelésekkel, mint ahogy az önkormányzatok is elszámolnak az általuk beszerzett eszközökkel.
  • 8. A Kormány folyamatosan tájékoztassa az önkormányzatokat az őket is érintő kormányzati döntésekről, a járvány elleni védekezés irányításáról és a valós járványhelyzetről!

Tekintsék stratégiai partnernek az önkormányzatokat, mert ennek hiánya veszélyezteti Magyarország lakosságának egészségét és szociális biztonságát, és kudarcra ítéli a válságkezelést – szögezték le az aláírók.

A közleményt a „szabad önkormányzatok” nevében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és öt helyettese, valamint Botka László, Szeged; Nemény András, Szombathely; Péterffy Attila, Pécs; Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely;  Csőzik László, Érd; Nyirati Klára, Baja; Hegedűs Péter, Balmazújváros; Wittinghoff Tamás, Budaörs és Leidinger István, Pomáz polgármestere jegyzi. Valamennyien ellenzéki támogatással nyertek 2019 októberében.

(via Népszava)