Címlap Politika Orbán barátai...

Orbán barátai nyerték az olasz választásokat az exit poll alapján

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

Fotó: MTI/AP/LaPresse/Michele Nucci

A RAI közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát nyerheti, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

„A jobbközépnek világos fölénye van mind az alsóházban, mind a szenátusban. Hosszú éjszaka lesz, de már most köszönetet szeretnék mondtan”

– írta Salvini Twitter-oldalán.

A balközép koalíció, amelyet az Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD), a Zöldek, az Olasz Baloldal (SI) és az Emma Bonino vezette Europa+ alkot, a szavazatok 25,5-29,5 százalékát szerezte meg az előrejelzés szerint.

A televízió felmérése szerint egyenkénti bontásban a legerősebb parlamenti erő az FdI lesz, amely a voksok 22,5-26,5 százalékát tudhatja magáénak. A legtöbb szavazatot szerzett parlamenti párt vezetőjeként Maloni kaphat kormányalakítási megbízást, s ezzel ő lehet az ország első női miniszterelnöke. Második helyen a PD végzett 17-21 százalékos eredménnyel. Harmadik a koalíción kívül indult, az utóbbi öt évben kormányzó, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) a 13,5-17,5 százalékkal.

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Az Opinio Italia közvélemény-kutató intézet szerint a Liga 8,5-12,5 százalékkal negyedik helyen végzett.

A szintén koalíción kívül indult úgynevezett centrum, amelyet a Carlo Calenda vezette Akció és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) alkot, pedig 6,5-8,5 százalék körüli eredményre számíthat.

A Forza Italia 6,8 százalékot szerezhetett. Az első eredmények legkorábban hétfőn reggel várhatók.

A RAI előrejelzése szerint a jobbközép pártok 227-257 mandátumhoz juthatnak a 400 fős képviselőházban, s 111-131 helyük lehet a 200 fős szenátusban.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a választói részvétel 64,7 százalékos volt.

UPDATE: Először lesz nő a miniszterelnök Olaszországban

Giorgia Meloni jobboldali olasz kormány élén lehet az ország első női miniszterelnöke, miután a parlamenti választásokon vezetésével diadalmaskodott a konzervatív pártszövetség – írta a Reuters brit hírügynökség hétfőn.

A jelentés szerint a szavazatok jóval több mint felének összeszámlálása alapján a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a voksok mintegy 26 százalékát szerezte meg, szemben a legutóbbi, 2018-as országos választásokon elért mindössze 4 százalékkal Fő szövetségese, Matteo Salvini Ligája a négy évvel ezelőtti több mint 17 százalékhoz képest a voksok mintegy 9 százalékát szerezte meg. A másik nagy konzervatív párt, Silvio Berlusconi Forza Italia pártja 8 százalék körüli eredményt ért el.

A balközép, Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD) mintegy 19 százalékot kapott, a baloldali, szövetségen kívüli, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) 16 százalék körüli eredményt ért el, míg a centrista, Carlo Calenda vezette Akció alig több mint 7 százalékot szerzett.

A részvételi arány 64 százalékos volt a négy évvel ezelőtti 74 százalékossal szemben.

Az eredmények azt mutatják, hogy a jobboldali blokknak nagy többsége lesz a parlament mindkét házában, ami a politikai stabilitás  esélyét adhatja Olaszországnak az elmúlt évek törékeny koalíciói után.

Meloninak és szövetségeseinek szembe kell nézniük az ukrajnai háború hatásaival, a magasra szökő energiaárakkal, az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának újbóli lassulásával. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem a vég-, hanem a kiindulóponton vagyunk. Holnaptól bizonyítanunk kell” – mondta a 45 éves Meloni hétfőn reggel pártja éljenző támogatóinak. Megígérte, hogy támogatja a nyugati politikát Ukrajnával kapcsolatban és nem kockáztatja Olaszország pénzügyeit.

„Ha arra kérnek bennünket, hogy kormányozzuk ezt a nemzetet, akkor azt minden olaszért fogjuk tenni, vagyis a nemzetegyesítés céljával, és arra összpontosítunk, ami összeköt bennünket, nem pedig arra, ami elválaszt”

– hangoztatta Meloni. Hozzátette: „ez a felelősségvállalás ideje.”

Meloni azt a Mario Draghi miniszterelnököt váltja majd, aki előtte az Európai Központi Bank vezetője volt és 18 hónapos kormányfői hivatali ideje alatt Rómát az uniós politikai döntéshozatal középpontjába emelte, szoros kapcsolatokat alakítva ki Párizzsal és Berlinnel.

A jobboldal teljesen kihasználta az olasz választási törvény adta lehetőségeket, ugyanis ez előnyben részesíti azokat a pártokat, amelyek a szavazás előtt szövetséget kötnek. A balközép és a centrista pártok nem tudtak összefogni, és bár több szavazatot szereztek, mint a konzervatívok, jóval kevesebb mandátumot szereztek.