Címlap Politika „Ország...

„Országosan vált nevetségessé a pécsi polgármester”, amiért elbénázták az egymilliárdos határidőt

"Zavarodott magyarázkodásukkal pedig csak tetézik alkalmatlanságukat" - közölte az ellenzék pécsi frakciója

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A baloldali városvezetés a felelős megnevezése helyett megpróbálta egy vagdalkozó nyilatkozattal magyarázni a bizonyítványát az elbaltázott egymilliárdos támogatási kérelem ügyében – közölte a pécsi ellenzéki frakció vezetője. Erről a „magyarázatról” ebben a cikkünkben írtunk egyébként részletesen:

Péterffy Attila és szűk csapata ebben az ügyben az egész országban vált nevetség tárgyává, zavarodott magyarázkodásukkal pedig csak tetézik alkalmatlanságukat – írta Csizmadia Péter, hozzátéve, hogy „a pénzügyminisztérium hivatalos tájékoztatása ellenére sem hajlandóak beismerni példátlan hanyagságukat, amely felelőtlenség súlyos károkat okozott az önkormányzatnak. Sőt, szorult helyzetükből menekülve egy összevissza vagdalkozó, újabb gyalázatos stílusú propaganda nyilatkozatra futotta csak részükről”.

Elszomorító, hogy a pécsi baloldali városvezetés egy kérelmet sem tud határidőben elküldeni, de ha politikai ellenfeleit kell gyalázni, akkor abban csillagos ötösre teljesít – közölte a frakcióvezető.

„A baloldal két éve uralja az önkormányzatot érdemi munka és a pécsiek szolgálata helyett. A mostani eset viszont még az eddigi elégtelen tevékenységüket is alulmúlja. Kik fogják viselni az alkalmatlanságuk anyagi következményeit? Természetesen a pécsiek. Péterffy Attila és érdekcsoportja pedig tovább dúskál majd a milliós fizetésekben”

– tette hozzá Csizmadia.

Az ellenzék azt írta még, „követelik, hogy Péterffy Attila fejezze be a mellébeszélést és nevezze meg a felelősöket az ügyben”.

Amint azt a Pécs Aktuál megírta, akár egymilliárd forintot is bukhatott az önkormányzat azért, mert lekéstek egy határidőt. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság fideszes elnöke megmutatta azt a hivatalos pénzügyminisztériumi levelet is, amelyet ezzel kapcsolatban kapott a tárcától. A részleteket ebben a cikkünkben írtuk meg, és mutattuk meg a polgármester reakcióját is videóban:

Lapunk kérdéseket juttatott el az önkormányzatnak a témában, mert szerettük volna ismertetni az álláspontjukat a témában, noha bemutattuk Péterffy Attila polgármester személyes reakcióját; de mivel az viszontválasz keretében hangzott el a közgyűlésen, szerettünk volna egy hivatalos, írásos állásfoglalást is kérni a várostól.

ÉRDEMBEN AZONBAN AZ ÖNKORMÁNYZAT NEM REAGÁLT ARRA, HOGY KI HIBÁZHATOTT, KI MIATT CSÚSZTAK EL A HATÁRIDŐVEL; NEM NYILATKOZTAK ARRÓL SEM, INDÍTANAK-E VIZSGÁLATOT AZ ESETTEL KAPCSOLATBAN, ÉS HA IGEN, AKKOR MIKOR.

Konkrét válaszok helyett csak egy politikai szöveget adtak ki közleményként. Az önkormányzat nem írt arról, hogy miért csúsztak le a határidőről, hanem megpróbálták a “kompenzáció” irányába eltolni a védekezést, ami az alma és a körte esete, és a kormányt, valamint a fideszes képviselőket ekézték inkább érdemi válaszok helyett.

Pécs egyébként a második legtöbb kompenzációt kapta az országban a kormánytól a COVID-járvány okozta pluszkiadások (illetve bevételcsökkenések) ellensúlyozására. 100%-ban kompenzálta Pécs kiesett iparűzési adóját a kormány, az önkormányzat több mint 2 milliárd forintot kapott – megelőzve Szegedet is.

Ezt a kompenzációt a pécsi városvezetés kevesellte.