Címlap Politika Pécs szolidár...

Pécs szolidáris – jelentette ki az önkormányzat

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig egyetlen alkalommal, 2022 októbere és 2023 februárja között igényelhették a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő pécsi családok az önkormányzat nevelési támogatását. Ezen a módon a város gyermekenként egyszeri 10 ezer forinttal járult hozzá mintegy 470 pécsi család boldogulásához.  

A pénzbeli szociális juttatásokról szóló önkormányzati rendeletét a következő, június 20-i ülésen módosítja a pécsi önkormányzat közgyűlése. A városvezetés tervei szerint ezt a támogatást tartósan beépíti a rendeletbe. Azaz, a nevelési támogatást mostantól éves rendszerességgel igényelhetik azok a bölcsődés, óvodás vagy iskolás gyermeket nevelő családok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

A gyermeküket egyedül nevelő szülők, illetve gyámok akkor jogosultak a támogatásra, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelmük nem haladja meg a nettó 142.500 Ft-ot, családok pedig akkor, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem 114.000 Ft alatt van.

A támogatás mértéke érintett gyermekenként 10 ezer forint. Fontos: a nevelési támogatást 2023-ban azok is igényelhetik, akik 2022 októbere és 2023 februárja között ugyanezt az egyszeri segítséget már igénybe vették.

Bővíti a város a lakhatási támogatás összegét és a támogatottak körét is. Az önkormányzat a tervek szerint egyszemélyes háztartás esetén nettó 99 750-ről 142 500 forintra, többszemélyes háztartás esetén fejenként 85 550-ról 114 000 forintra emeli a támogatásra jogosító jövedelemhatárt.

Emel az önkormányzat a havi rendszerességgel járó támogatás összegén is. 62.700 forint alatti egyfőre jutó nettó jövedelem esetén havi 6000-ről 7000 forintra, e felett pedig havi 4000-ről 5000 forintra nő a támogatás mértéke.

Miben segít ma Pécs önkormányzata?

Pécs városa a fenti új, vagy kibővített támogatások mellett több más módon segíti a közösség legelesettebb tagjait.

  • Ápolási támogatás – tartósan beteg személy otthoni ápolását vagy állandó és tartós felügyeletét ellátó nagykorú, hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.
  • Gyógyszertámogatás – szociálisan rászoruló személyek részére a gyógyszerköltségek viseléséhez nyújtott támogatás. Az jogosult rá, aki havi rendszeres gyógyszerköltséggel rendelkezik. A támogatást közgyógyellátásban részesülő személy is igényelheti, és hat hónap időtartamra állapítható meg.
  • Rendkívüli települési támogatás – elsősorban azok kaphatják, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni. Kaphatnak olyan pécsiek is, akik alkalmanként jelentkező többletkiadások – például betegség, haláleset, elemi kár, válsághelyzet okozta nehézségek -, vagy gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.
  • Tanulói bérlettérítés – ezt Pécs város valamennyi köznevelési intézményében – függetlenül a fenntartótól – nappali rendszerű oktatásban tanuló általános iskolás korú tanuló (szülője) kaphatja.  A térítés a helyi közösségi közlekedésre szóló tanuló bérlet árának 90 százalékára igényelhető a szorgalmi időszakra (szeptember 1- től június 30-ig). Akkor kérhető, ha a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, és ha az iskola, vagy rendszeres sportfoglalkozásának helyszíne busszal közelíthető meg.

Pécs szolidáris – jelentette ki at önkormányzat.