Címlap Politika Pécsi betegek...

Pécsi betegeket is keres a TASZ, akiket hazaküldtek a kórházakból

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Facebookon keres ügyfeleket a jogvédő szervezet. Olyan emberek jelentkezését várják, akiknek rokonát elküldték a kórházakból a koronavírus miatt ágyfelszabadítási akció keretében.

Az írják:

„Durva jogsértés, hogy az állam ellátás helyett a hozzátartozóikra hagyja a súlyos betegeket.

Jogi eljárás kezdeményezéséhez olyan betegeket keresünk, akiket a koronavírus miatti ágyfelszabadítás során tettek ki a kórházból.

Olyan betegek vagy hozzátartozóik jelentkezését várjuk, akiknek nem csupán ápolását (etetés, tisztálkodás stb.), hanem az egészségügyi ellátását (pl. katéterezés, infúzió, rehabilitációs, palliatív ellátás stb.) is meg kell oldani otthonukban. 

Ha érintett vagy, mert a koronavírus miatt kellett eljönnöd a kórházból vagy hozzátartozódat küldték el erre hivatkozva, akkor jelentkezz.”

https://www.facebook.com/atasz/posts/10163278254725234

Korábban Múller Cecília országos tisztifőorvos úgy nyilatkozott, orvosszakmai véleményeket követően, csak olyan betegek hazaküldéséről lehetett szó, akiket otthon is szakszerűen el lehet látni.

Kásler Miklós, az EMMI minisztere szerint

A 62 egészségügyi szakkollégium összeállított egy listát arról, hogy mely beavatkozások halaszthatók el, és melyek nem. Ez a lista a kórházak rendelkezésére áll, és minden lehetséges helyzetre útmutatást ad

– mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy csak olyan beteg kerülhet haza, akinek ellátását otthon is biztosítani lehet.

Ha valaki a döntést nem érzi helyesnek, forduljon a betegjogi képviselőhöz, a kórház vezetéséhez, az egészségügyi államtitkársághoz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A történteket minden esetben kivizsgálják

– emelte ki.

Immár a TASZ-hoz is lehet fordulni.