Címlap Politika „Rohamt...

„Rohamtempóban pazarolja el a város ingatlanvagyonát Péterffy Attila” – Hozzák nyilvánosságra a „titkolt megállapodásokat” is

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis Barkóczi Csaba ellenzéki képviselő szerint, akinek közleményét szó szerint közöljük.


Péterffy Attila és a pécsi baloldal a pazarlás elfedésének céljával rohamtempóban látott neki a városi ingatlanvagyon kiárusításához az elmúlt időszakban.

Számtalan önkormányzati tulajdonú cégnél ugyanis éves szinten milliós tételben emelték meg Péterffyék a menedzsment fizetését és emellett több tízmillió forintnyi jutalmat osztanak szét minden évben, azonban az e fajta, erőn felüli költekezés fedezetének előteremtése komoly kihívást jelent számukra.

Élen jár a pazarlásban a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. is, ahol tavaly 41 millió Ft jutalmat osztottak szét a nyolcfős menedzsment tagjai között.

Ahhoz, hogy ez az óriási pénzszórás indokolható és tartható legyen, a baloldal hozzálátott a város ingatlanállományának gyors eladásához.

Csak 2023 első félévében közel 600 millió Ft értékű ingatlant értékesítettek, megítélésünk szerint gyakran a tényleges piaci értéken alul. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy hirtelen akarnak megszabadulni az ingatlanoktól, ezért hajlandóak a reálisnál alacsonyabb négyzetméter áron is megválni tőlük. Mindezzel azonban a város kezében lévő ingatlanállomány egy jelentős és jól hasznosítható szelete elveszik, holott ésszerű gazdaságpolitika és a megfelelő funkciók megtalálása mellett ezen épületeket maga a pécsi önkormányzat is hasznosíthatná.

Különösen felháborító, hogy a kapkodva és ezért lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel értékesített ingatlanokból származó

bevételek jelentős része prémiumokra, ügyvédi kifizetésekre és más olyan, a cégvezetés kényelmét szolgáló kiadásokra megy el, amely a pécsiek túlnyomó többségének élethelyzetén semmit sem javít.

Bízva abban, hogy a pécsiek 2024-ben a jobboldalnak szavaznak bizalmat, megígérhetjük, hogy üvegzseb rendeletet alkotunk a visszaélések és a felelőtlen gazdálkodás megakadályozására, valamint minden egyes ingatlaneladást ki fogunk vizsgálni, amely a mostani ciklusban történt. Minden olyan esetben pedig, ahol felmerül a gyanú, hogy a piaci árnak nem megfelelő értékben váltak meg a pécsiek vagyonát képező ingatlanoktól, a megfelelő jogi eljárással megfizettetjük a felelősökkel a pécsieknek okozott károkat.

Mi ez a pécsi üvegzseb?

Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz-frakció vezetője hétfőn jelentette be, hogy „üvegzseb rendeletre van szükség Pécsett a közbizalom újjáépítéséhez”.

A frakcióvezető azt írta: „az önkormányzat gazdálkodásában átláthatóságot és ellenőrizhetőséget szükséges teremtenünk, mivel jelenleg ez nem biztosított. Az elmúlt években a városvezető koalíció elvette a lehetőséget arra, hogy a megválasztott képviselők és szervezetek megfelelően felügyelhessék az önkormányzat és annak cégei működését. A képviselők még alapvető információkhoz sem férnek hozzá bizonyos ügyekben”.

„Ezért az önkormányzat pénzügyeit ellenőrző bizottság elnökeként tiltakozom az ellen, hogy a mostani vezetés még a szakbizottság tagjainak sem ad felvilágosítást például arról, hogy mire költött el évekkel ezelőtt százmillió forintot a pécsi adófizetők befizetéseinek terhére” – tette hozzá.

– Ismert az is, hogy a rendszerváltás óta példa nélküli módon a nem a polgármestert támogató szervezetek nem jelenhetnek meg jelentős önkormányzati cégek felügyelő bizottságaiban, ezzel szemben akár

a polgármestert támogató képviselő házastársát is beültették több cég felügyelőbizottságába. Mindezzel jelentősen korlátozták a közpénzek felhasználásának ellenőrizhetőségét

– vélekedett Csizmadia Péter.

„Tudjuk azt is, hogy a titkolózás ráadásul zavaros, korrupció- és visszaélésgyanús ügyekkel párosul, hiszen jelenleg már több százmillió forintot meghaladó károkozás gyanújával zajlanak büntetőeljárások a baloldallal szemben – magyarázta. A büntetőügyeket EBBEN a cikkünkben foglaltuk össze.

Tiszta viszonyokat kell teremtenünk az önkormányzat gazdálkodásában – jelentette ki Csizmadia, aki szerint „ennek érdekében egy üvegzseb rendeletet fogunk megalkotni, amennyiben a jövő évi választásokon a pécsiek megtisztelnek bennünket bizalmukkal. Ezzel véget vetünk a jelenlegi átláthatatlan és ellenőrizhetetlen gazdálkodásnak”.

Az átláthatóság és ellenőrizhetőség érdekében

hozzáférhetővé teszünk minden olyan szerződést, amelyet az önkormányzat, az intézményei és a vállalatai kötöttek.

Ennek érdekében valamennyi pécsi önkormányzati hivatalnak, az intézményeknek és a cégeknek saját honlapjukon létre kell hozni egy olyan felületet, ahova valamennyi szerződést feltöltenek a megkötés napjától számított 8 napon belül és elérhetővé teszik azt bárki számára. A felületen az érdeklődők a szerződés tárgya, dátuma és a szerződő partner szerint is tudnak majd lekérdezéseket végezni. Ennek betartását pedig a polgármesteri hivatal megerősített belső ellenőrzési részlege fogja következetesen monitoringozni – jelentette ki a fideszes frakcióvezető.

Fontos szempont, hogy az önkormányzati cégek mellett működő felügyelőbizottsági tagok csak meghatározott szakmai kvalitás alapján kerülhessenek kiválasztásra és ne lehessen olyan személyt delegálni ezen testületekbe, aki közeli hozzátartozói viszonyban áll az önkormányzati képviselőkkel és a cég vezető tisztségviselőivel. A felügyelő bizottságok számára ugyanis csak ezen feltételek megkövetelésével biztosíthatjuk a megfelelő színvonalú és befolyásmentes szakmai munkát – tette hozzá Csizmadia.

Hiszek abban, hogy közös felelősségünk a közbizalom újraépítése az önkormányzat irányába. Ennek egyik legfontosabb előfeltétele, hogy a pécsiek láthassák, hogy mire költi pénzüket az önkormányzat

– közölte végül.