Címlap Politika Sajátos &#822...

Sajátos „interjút” adott Péterffy Attila, amiben csak ismételte önmagát

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szabad Pécsnek sikerült az, ami csak igen kivételes helyzetben és városházi szeretetben részített médiumnak sikerülhet Pécsen: kérdéseket tehetett fel és válaszokat is kapott a polgármestertől. Írásban, online. Ebből az interjúból szemlézünk, a teljes, nagyon hosszú szöveg ITT olvasható el egészében.

Az első és legfontosabb, ami kiderül az „interjúból”, hogy semmi új nem derül ki belőle.

Péterffy Attila már a legelején megismétli, amit eddig is, hogy nem kap elég információt a kormánytól, de ezúttal sem magyarázza meg, hogy (ha ez igaz) ez mégis pontosan miben – mely döntésekben – nehezíti meg az ő dolgát.

„Nyílt kommunikációt ígértem már a választási kampány során is, és úgy gondolom, hogy a pécsiek megérdemlik az egyenes választ. Ezért nem tehettem mást, minthogy elmondtam, ahányszor felmerült a kérdés: nagyon szeretném rendszeresen tudatni, hogy hány pécsi beteg van, de nem áll módomban, mert nem tudom.

Ennél is nagyobb baj, hogy saját védekezési munkánkat is úgy kell közben megszerveznünk, hogy nem ismerjük a járvány szempontjából legfontosabb számokat”

– magyarázza, ami viszont nem biztos, hogy teljesen fedi a valóságot.

(A „nyílt kommunikációt” pedig igen sajátosan értelmezheti a városvezető, aki eddig egyetlen kérdésünkre sem reagált, sem az általa vezetett hivatal – a szerk.)

A polgármester beszédéből végül az hámozható ki, hogy attól tart: rossz döntést fog hozni, és szerinte ez a kormány hibája lesz.

„A jelenlegi helyzetben egy-egy hibás döntésért – amelyhez információhiány is vezethet – pécsi emberek akár az életükkel is fizethetnek. Emiatt pedig kutya kötelességemnek érzem rázni a csengőt” – utal minderre.

Arra a teljesen jogos kérdésre, miszerint „hogyan lehetséges az, hogy más ellenzéki vezetésű városok színházainak a közös fenntartása nem ütközött akadályba, csak Pécs lóg kis a sorból” Péterffy Attila nem tudott, vagy nem akart válaszolni, szerinte erről a kulturális tárcát kellene megkérdezni. Vélhetően elfelejtette a polgármester, hogy erre a kérdésre már választ adott az EMMI, méghozzá eléggé egyértelműt!

Kiderült, hogy majdnem 60 milliót költöttek a pécsieknek elküldött (de sok esetben még meg sem érkezett) maszkokra. Az ingyenes parkolás országos elrendelése átlagosan havi 75 millió forintos bevételkiesést jelent a városnak – ismételte meg a lapnak, de erről már mi is írtunk korábban.

Péterffy szinte büszke arra (legalábbis ez jön le a stílusból), hogy „miközben folyamatosan vizsgálják a megtakarítási lehetőségeket, hogy ellensúlyozni tudják a kieső bevételek egy részét, az önkormányzati cégek, intézmények esetében elsődleges cél volt a munkahelyek megőrzése. Nem volt elbocsátás egy önkormányzati gazdálkodó szervezetnél sem” – magyarázta.

Az interjú végén Péterffy Attila azt mondta, sem őt, sem az alpolgármestereket nem tesztelték le a koronavírus miatt. Szerinte

„ez nem felelőtlenség, egyszerűen nem akarjuk megkülönböztetni magunkat bármely más önkormányzati, intézményi dolgozótól.