Címlap Politika Számokkal cáf...

Számokkal cáfolta a polgármestert az államtitkár – Péterffy nem kér a leckéből

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Véletlenül futottunk bele Soltész Miklósba, az EMMI államtitkárába Pécsen. Ám, ha már így alakult, tőle is megkérdeztük, mi a véleménye arról, hogy Péterffy Attila szerint a kormány magára hagyta Pécset a járvány idején, és semmilyen segítséget nem kap a város. Az államtitkár sarkosan fogalmazott, mire reagált a polgármester is.

Éppen fotókat készített munkatársunk, amikor észrevette a váratlanul febukkanó államtitkárt a Malomvölgyi Szociális Otthonnál. Végül sikerült elkapni két rövid kérdés erejéig.

Rákérdeztünk arra Soltész Miklósnál, hogy mi a véleménye Péterffy Attila álláspontjáról, miszerint Pécset magára hagyta a kormány a védekezésben és semmivel nem segítik a várost. Soltész szerint ez konkrét hazugság, majd sorolni kezdte a számokat, hogy eddig mi minden érkezett Pécsre.

Számszerűen is hamis, sőt hazugság, amit Péterffy Attila állít. Az elmúlt időszakban is nem sima, megvarrt maszk-tömeg érkezett ide Pécsre, hanem nagyon profi maszkokból 150 ezer. 300 plexi arcmaszk, és 100 ezer olyan kesztyű, amit az orvosok, egészségügyi személyzet használ a kórházakban, ez sem kevés, de érkeztek tesztek is és még sorolhatnám

– magyarázta az államtitkár, aki szerint az sem véletlen, hogy a vírus elleni védekezés egyik főszereplője – Jakab Ferenc professzor – is pécsi. Emiatt – és a kutatócsapat munkája miatt persze – pedig híres lehet a város is.

– Péterffy helyében sokkal inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogyan lehet összefogni. Vagy, hogy a közlekedést hogyan lehet úgy megszervezni, hogy minél keveseb legyen a találkozások száma. Tehát

elfogadhatatlan a polgármester gondolkodása. Ahelyett, hogy azt emelné ki, hogy Pécs büszke lehetne az összefogás miatt, pont az ellenkezőjéről beszél. A legjobb az lenne, ha bocsánatot kérne

– magyarázta az államtitkár.

A rövid nyilatkozat itt meg is hallgatható:

UPDATE: Péterffy Attila reagált Soltész Miklós állításaira

Közleményben reagált Pécs polgármestere Soltész Miklós nyilatkozatára. Ebben azt írja egyebek mellett, hogy

„Tökéletesen tisztában vaan azzal, hogy a mostani veszélyhelyzetben a Soltész Miklós államtitkár által említett összefogás mindennél fontosabb.”

Megköszönve az államtitkár úr finom jelzését biztosíthatom arról, hogy dr. Jakab Ferenc munkásságára enélkül is büszkék vagyunk. Azt is szép gesztusnak tartom, hogy a magyar kormány védőeszközöket biztosít az állami fenntartásban működő intézményeknek, és segíti az egyházi idősotthonok ellátását is

– írta Péterffy.

„Ám ettől még tény marad, hogy a magyar kormány Pécs önkormányzatának eddig nem nyújtott segítséget az új koronavírus elleni védekezésben. Cégeinket, intézményeinket magunk látjuk el védőeszközökkel, fertőtlenítőszerrel, az idősek, rászorultak ellátásáról egyedül gondoskodunk” – tette hozzá.

Ez önmagában is komoly teher, és csak tetézi, hogy a kormánytól nem kapjuk meg a rendelkezésére álló információkat a pécsi megbetegedéseket illetően. Pedig erre nagy szükségünk lenne annak érdekében, hogy megszervezzük a védekezésünket, ráadásul még pénzbe sem kerülne az adatok átadása

– véli Péterffy Attila.

„Láthatóan egyetértünk abban, hogy szükség van az összefogásra. Köszönettel venném, ha felesleges leckék helyett ennek valamilyen kézzelfogható jelét mutatná a kormány, például a megbetegedési adatok átadásával vagy megfelelő védőfelszerelés biztosításával” – zárta a polgármester.

UPDATE: Reagált Péterffy közleményére az ellenzék frakcióvezetője

Csizmadia Péter szerint “saját közleményében ismerte be Péterffy, hogy fogalma sincs a városirányításról”. Részletek itt:

Az előzményekről itt írtunk bővebben:

És itt is:

(Borítóképünk: Pécs Aktuál grafika)