Címlap Politika Szita: a polg...

Szita: a polgármester legyen polgármester, ne pártpolitikus

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében most a polgármester tényleg polgármester legyen és ne pártpolitikus – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Szita Károly, aki Kaposvár polgármestere, hangsúlyozta:

a veszélyhelyzetben az a feladatuk a polgármestereknek, hogy párthovatartozástól függetlenül működjenek együtt és adják át egymásnak tapasztalataikat.

Szükségessé vált a források átcsoportosítása, vagyis a helyi költségvetés átalakítása, például védőeszközök vásárlására, a minél hatékonyabb védekezés megszervezése érdekében – tette hozzá.

A Kaposváron meghozott intézkedéseket sorolva elmondta, hogy önkormányzati dolgozók és önkéntesek segítségével megszervezték az idősek otthoni ellátását, a közétkeztetést, valamint az óvodák és a bölcsődék ügyeleti szolgálatát. Folyamatosan tájékoztatják a polgárokat az önkormányzati intézkedésekről és a kormány, az operatív törzs döntéseiről. Ez azért is fontos, mert a járvány elleni küzdelmet elsősorban „nem a kórházakban, hanem az utcán lehet megnyerni” – fogalmazott.

Szita Károly arról is szólt,

az a tapasztalata, hogy a kormányzat mindenkivel szóba áll és megosztja a hatékony védekezéshez szükséges információkat az önkormányzatokkal.

Pécs polgármestere azt ATV-ben panaszkodott a napokban, azt állítva, hogy nem kap elegendő információt, így viszont kétséges döntéseket tud hozni. Elsősorban arra lenne kíváncsi, hogy hány igazolt fertőzött lehet Pécsen.

(MTI)