Címlap Politika Tiltakoznak a...

Tiltakoznak az ellenzéki polgármesterek az ingyen parkolás miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerintük a miniszterelnök „ki akarja véreztetni” az önkormányzatokat a folyamatos pénzelvonással. Ez az érvelés azonban több ponton is pontatlan.

Rövid időn belül a második olyan intézkedést vezeti be a kormány, amely közvetlenül az önkormányzatok kasszájából veszi ki a pénzt. Ilyen volt a gépjárműadó „elcsatolása”; ami Pécs esetében 480 millió forintot jelent; és ilyen a ma bejelentett ingyen parkolás is. A pénz eddig a Biokomhoz folyt be.

Eddig többnyire fővárosi, kerületi, ellenzéki polgármesterek szólaltak meg az ügyben, de meg lennénk lepve, ha a pécsi városvezetés nem követné a példájukat hamarosan. Ők a következőkkel kommentálták a kormányzati döntést:

  • a cél inkább az önkormányzatok szisztematikus kivéreztetése, mint a járvány elleni érdemi intézkedés„.
  • Ez már része annak a politikai játszmának, ahogy a 2022-es választásra Orbán ellenséget gyárt az ellenzékből és az önkormányzatokból. Undorító, nincs jobb szó rá.
  • Nem is tudom, milyen eszköze van még a kormánynak arra, hogy bevételtől fossza meg az önkormányzatokat.”

Bár a polgármesterek véleménye érthető, hiszen jelentős forrásoktól esnek el, a nyilatkozatok mögött természetesen ott állhat a politika, politizálás is. Mint ahogy nyilván a kormányzati döntések mögött is – túl a védekezésen. Ez tulajdonképpen természetesnek tekinthető.

Az önkormányzatoknak továbbra is megmaradnak az eddig (tavalyról befolyt) helyi adóbevételeik (kivéve a gépjárműadót) köztük az iparűzési adóbevételük, ami például Pécsett rekord magas volt: 9,7 milliárd forint; Pécsett maradt az építményadó is, de más forrásokkal is rendelkeznek.

Mivel kijárási korlátozás van, azaz csak alapos okkal lehet elhagyni az otthonokat, a parkolásból származó bevételek jelentősen csökkennének egyébként is ebben az időszakban. (Hogy pontosan ez hogyan alakul Pécsett, azt megpróbáljuk megtudni a Biokomtól hamarosan.) A munkájukat elveszített, vagy a fizetésüket jelentősen csökkentett pécsieknek (de a többieknek is) azonban nagy segítség lehet, ha nem kell még fizetni a parkolásért is, ha valamiért be kell menniük a városba.

Mindezek mellett természetesen

óriási teherrel kell megküzdeniük az önkormányzatoknak mind logisztikai, szervezési, mind financiális szempontból; a helyi költségvetés újragondolása is szükséges lesz – ahogy erre utalt a polgármester is; és a helyi gazdaság felélesztése is elképesztően nehéz feladat lesz – jó estben ősztől.

Most azonban a védekezés a legfontosabb, gyakorlatilag minden felelős vezető, minden csatornán (helyben és országosan is) ezt kommunikálja, és mindent ennek rendelnek alá.

Az igazi nehézségekkel a járvány végétől kell majd számolnia mindenkinek, és szinte biztos, hogy fájni is fog.

(Borítóképünk forrása: Baranyai Krisztina polgármester / Facebook)