Címlap Politika Új baloldali ...

Új baloldali pártot alapít Szakács László és Mesterházy Attila

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Hosszú gondolkodást követően úgy döntöttem, hogy kilépek a Magyar Szocialista Pártból. Távoznom kell, mert ugyan már évek óta tévesnek tartom az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már abban sem hiszek, hogy ezen lehet változtatni”

– jelentette be közösségi oldalán Mesterházy Attila.

Véleménye szerint az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és neki úgy tűnik, nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére. Pedig a választások óta eltelt egy évben lett volna erre alkalom bőven (infláció, energiaárak, háború, korrupció, tanárok sztrájkja, egészségügy, stb.) – véli.

„A várakozásommal ellentétben az MSZP tisztújítása óta eltelt 5 hónap sem hozott újat, minden folytatódott úgy, ahogy korábban. Ezért jutottam arra, hogy felesleges tovább küzdeni ezen körülmények között azért, hogy az MSZP változzon. Belefáradtam ebbe, így inkább távozom. Távozom az MSZP-ből, de nem búcsúzom a politikától. Sok megkeresés, biztatás, beszélgetés és mérlegelés után döntöttem úgy, hogy új utat fogok keresni. Aktív emberként tenni akarok a hazámért, a baloldalért. (…) Az elmúlt hónapokban sokat töprengtem azon, hogyan lehetne új szavazókat megnyerni, hogy milyen politikára, vízióra és stratégiára van szükség ehhez” – ecseteli a politikus.

„Többekkel folytatott közös gondolkodást követően arra jutottunk, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére. Ezért, Szakács László barátommal, a DK volt Baranya megyei képviselőjelöltjével közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítunk, „Szocialisták és Demokraták” néven”

– jelentette be Mesterházy.

Egy évvel a választások után úgy látják, hogy a DK egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót, a Fidesztől elforduló, korábban az MSZP-re voksolókat meg végképp nem. Az MSZP szavazótábora pedig már évek óta folyamatosan csak csökken. Meggyőződésük, hogy sok új szavazó balközépről, a szociáldemokrata értékrendet vallók közül jöhet csak. A kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról. Sőt, emellett többszázezer ember hagyta ott a Fideszt az elmúlt 12 hónapban, akik még mindig bizonytalanok abban, hogy kit válasszanak – magyarázzák.

Ezért szerintük helye van egy olyan új pártnak, amely szociáldemokrata értéket képvisel, igazságos Magyarországot akar, hisz a „szabadság-egyenlőség-testvériség” gondolatrendszerben, amely nemzeti modernizációt akar erős nemzeti érdekérvényesítés mellett, miközben nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euro-atlanti szövetségi rendszerben.


Szakács László egyébként viharos körülmények között került a DK szárnyai alá az előválasztáson, de ez sem segített, a 2022-es országgyűlési választáson legyőzte őt Hoppál Péter.


Szakács nyilatkozott akkor a Pécs Aktuálnak. A politikus azt mondta, évtizedek óta nem került olyan helyzetbe, mint amilyenbe akkor hozta az MSZP vezetése.