Címlap Politika Vizsgálatot i...

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság az Emberség Erejével Alapítvány kérésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi civil szervezet tavaly ősszel fordult az Európai Bizottság több biztosához, mivel az Európai Unió Bírósága (EUB) által jogsértőnek minősített ügynöktörvényre hivatkozva vonta meg egy pontszámok alapján támogathatónak ítélt Erasmus+ pályázatuk támogatását a Tempus Közalapítvány. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke levélben értesítette az alapítványt arról, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Amint arról a Pécs Aktuál korábban beszámolt, az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) azt követően fordult levélben az Európai Bizottság több biztosához és az Erasmus+ program Végrehajtó Ügynökségének igazgatójához, hogy a Tempus Közalapítvány (TKA) visszavonta nyertes pályázatuk támogatását, miután az EEA nem nyilatkozott arról, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősül-e.

Mint azt az Európai Bizottság alelnöke levelében most kiemelte, a Bizottságot aggodalommal tölti el a magyarországi civil szférára nehezedő nyomás. Az erős és független civil társadalomnak kulcsszerepe van az olyan közös alapértékeink betartásában, mint az alapvető jogok és a jogállamiság. Ezért a Bizottság kiemelt figyelmet fordít a civil társadalomra, és a jövőben is támogatni fogja azt.

Jourová levelében egyetértett abban, hogy a civiltörvény sérti a tőke szabad áramlását, a magánélethez való jogot, a személyes adatok védelmét és az egyesülés jogát. Az Európai Bizottság jelenleg is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal az EUB döntés teljesítése kapcsán, miután 2020 nyarán megállapították: sérti az EU-s jogot a civiltörvény – közölte a pécsi szervezet.

Az Európai Bizottság alelnöke a továbbiakban arról tájékoztatta alapítványt, hogy a Bizottság az elutasított Erasmus+ pályázat ügyében vizsgálatot indított, és kapcsolatba lépett a Tempus Közalapítvánnyal, hogy tisztázzák az eljárás körülményeit.

Věra Jourová levelét azzal zárta, hogy a Bizottság, mint az Európai Unió Alapszerződéseinek védelmezője, a kapott válaszok birtokában fog dönteni a szükséges lépések megtételéről.

A teljes levél IDE KATTINTVA olvasható.

Nem barátja Orbán Viktornak

Věra Jourová közismerten nem nagy barátja Orbán Viktornak, korábban Magyarországot nyilvánosan is ‘beteg demokráciának’ nevezte, és – a kormány álláspontja szerint – azzal sértegette az unió magyar polgárait, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”. Erre reagált hivatalosan Orbán Viktor is, aki azt írta Ursula von der Leyennek, hogy Jourová ezen kijelentései „nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan”.