Címlap Egyetem Fókuszban az ...

Fókuszban az endometriózis és kezelése Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világszerte a reproduktív korban lévő nők 10%-a szenved endometriózistól. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel találkozunk vele a családunkban, a baráti körünkben, a hallgatótársaink vagy a kollégáink által. A pécsi esemény célja, hogy kommunikációt indítsanak el a betegségről és velejáróiról.

Mi várható?

Április 12-én, szerdán a Pécsi Tudományegyetemen Általános Orvostudományi Karán több rövidebb előadást tartanak az endometriózis különböző megközelítéseiből a szakemberek. Emellett egy betegség-/gyógyulástörténetet is hallhatnak a résztvevők.

Előadók:

Mit tudunk az endometriózisról? Dr Berkó Barbara klinikai szakorvos előadása a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáról

Az endometriózis dietoterápiája, Létezik-e endo diéta? Ki kell-e zárnunk bizonyos ételeket az igazolt diagnózis után? Javíthatunk-e életminőségünkön a táplálkozásunkkal? Az előadás a fenti kérdéseket igyekszik röviden körbejárni a jelenlegi kutatások eredményeinek figyelembevételével. Az előadást tartja Jándi-Kovács Krisztina, harmadéves dietetikus hallgató (SE-ETK)

Az endometriózissal élő nők jóllétét befolyásoló pszichológiai faktorok – Dr. Gács Boróka, tanácsadó szakpszichológus, tudományos munkatárs PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet és Pszichológiai Konzultáció. A Magatartástudományi Intézet kutatásaiban azt vizsgáljuk, hogy az endometriózis, és annak a nők életminőségére gyakorolt hatása milyen kapcsolatban van a beteg pszichológiai nehézségeivel, rizikófaktoraival (depresszió, szorongás, stressz, betegség okozta szubjektív testi tünetek) és a mentális jóllétet befolyásoló pszichológiai védőfaktorokkal, úgy, mint a társas támogatás és a kötődési mintázatok.

Endometriózis Magyarorszàg kezdeményezés és ami mögötte van. Az előadást tartja Salamon Adrienn az Együtt könnyebb a Női Egészségért Alapítvàny kuratóriumi elnöke.

Endometriózison innen és túl – beszélgetés Életutak tükrében. Hogyan fogadtam a diagnózist, lehetőségek, jövőkép… Érintettséggel munka és magànélet kérdéseiről, krónikus nőgyógyászati betegségről. A kerekasztal beszélgetés résztvevői Endrődi Bettina pszichológus hallgató és Bodor Andrea Lili pszichológus PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáról.

Az eseményt szervezi:

Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete

Endometriózis Magyarország – a Női Egészségért Alapítvány