Címlap Sport Fiatal pécsi ...

Fiatal pécsi edző, Hajdu Tamás irányításával ültek fel a trónra a magyar strandkézis lányok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ami a labdarúgóknál és a kézilabdázóknál a Bajnokok Ligája, vagyis a legrangosabb nemzetközi sorozat, az a strandkéziseknél a Bajnokok Tornája. Nos, ezt nyerte meg Hajdu Tamás irányításával a fővárosi, illetve solymári női csapat, az OVB Beach Girls.

A közelmúltban Portugáliában, Porto Santóban rendezték meg az EHF Bajnokok Tornáját, amelyen indult a női magyar bajnok, az OVB Beach Girls csapata is. S ha már ott volt, gyakorlatilag nekifutásból meg is nyerte a rangos nemzetközi sorozatot – a döntőben szétlövéssel, 2:1-re győzött a dán HEI Dame BH ellen.

– Természetesen alaposan felkészültünk a tornára, de első körben csak az volt a célunk, hogy jussunk tovább a csoportunkból – mesélte lapunknak a magyar csapat vezetőedzője, Hajdu Tamás. – Tudtuk, hogy már ez sem lesz könnyű, hiszen az ellenfelek között voltak a címvédő portugálok is, akik ráadásul hazai pályán játszhattak, de miután legyőztük őket, már éreztük, hogy nagyobb célokat is kitűzhetünk magunk elé. A vége aztán az lett, hogy egészen a döntőig meneteltünk, ahol egy dán csapatot fektettünk két vállra, s ezzel végül megnyertük a Bajnokok Tornáját!

Óriási siker volt ez, ráadásul a lányok nem csak egyedül örültek: a Salgótarjáni Strandépítők férfi csapata is a döntőig menetelt, és végül ezüstérmet szerzett.

De mégis hogyan keveredett a korábbi pécsi kézilabdázó, a mindössze 29 éves Hajdu Tamás az OVB Beach Girls együttesének élére?! A sportággal a baranyai megyeszékhelyen megismerkedő irányító középiskolás korában már dunaújvárosi színekben játszott, ott mutatkozott be az élvonalban, majd visszatért Pécsre, később pedig szerepelt Balmazújvárosban a Füzesi Ferenc által irányított együttesben, aztán Dabason és Cegléden is kézilabdázott.

– A teremkézilabda mellett egy időben a strandkézilabdázás is magával ragadott, nagyon szerettem, jó érzés volt a teremben végzett egész éves munka után nyáron szabadban játszani. Aztán volt egy keresztszalag-szakadásom, emiatt úgy döntöttem, hogy gyakorlatilag befejezem a játékot, most már csak megyei szinten kézizek. Időközben rámtalált a szerelem, a párom, Hársfalvi Zsófia pedig az OVB Beach Girls csapatának tagja. A klub elnöke felkért, hogy egy nemzetközi sorozat kvalifikációs tornáján irányítsam a lányokat edzőként, amit elvállaltam, a közös munkának pedig rögtön győzelem lett az eredménye, így aztán maradtam, amit abszolút nem bánok, mert szeretem csinálni – mondta Hajdu Tamás.

Bár az aktív játékospályafutását hamar befejezte magas szinten, azért jó néhány sikerben volt része. Nagyon büszke rá, hogy van egy aranyérme Keletről és Nyugatról is: a Balmazújvárossal és a Dabassal is megnyerte a másodosztályt és feljutott az élvonalba. Egy idő után aztán a játék mellett elkezdett edzősködni az utánpótlásban, sőt, most már játékvezetőként is tevékenykedik.

– Ahogy mondani szokták, átálltam a sötét oldalra. Érdekelt a bíráskodás, most pedig már ott tartok, hogy rutinos társammal, Halász Andrással az NB I-ben is vezetünk meccseket. Nagyon szeretnénk minél magasabb szintre eljutni!

A Portugáliában rendezett nemzetközi torna legjobbja az OVB Beach Girls csapata
Hajdu Tamás játékosként a pályán is megállta a helyét, manapság már edzőként és játékvezetőként bizonyít