Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon sikeresen szerepelt az előző szezonban a PVSK-Mecsek Füszért férfi vízilabdacsapata, hiszen a nyolcadik helyen zárt a világ egyik legerősebb bajnokságában. A puszta eredmény mellett annak is nagyon örültek a szurkolók, hogy a pécsi együttesben szép számmal vannak saját nevelésű játékosok, ami a jövőben is így lesz – jönnek az újabb és újabb tehetségek!

A PVSK-Mecsek Füszért felnőtt csapatának szezonnyitó sajtótájékoztatóján többek között az is elhangzott, hogy a keretben jócskán akadnak saját nevelésű játékosok, ami nyilván egyáltalán nem közömbös sem a szurkolók, sem a klub számára. Jelen pillanatban ott van a legjobbak között Reisz Patrik, Gelencsér Máté, Kókai Szilárd, Gaszt Roland, Kecskeméti Manó, továbbá pont most tért vissza Pécsre Lajkó Márton.

– Ők fixen ott vannak a felnőtt csapat keretében, de a szezon során még biztosan lesznek olyan fiatalok, akiknek Török Viktor vezetőedző bizalmat szavaz – fogalmazott Lukács Gergely, a PSN Zrt./Sportiskola vízilabda szakosztályának utánpótlás szakmai igazgatója. – Amikor még a felnőtt csapat vezetőedzője voltam, s mellette vittem az utánpótlást, akkor alakult ki az a koncepció, miszerint próbáljunk meg kinevelni minél több játékost a saját utánpótlásunkból az első gárda számára. Viktor ugyanezen a mezsgyén dolgozik tovább. Szeretném hangsúlyozni, mindez a szívünkből jön, ennek megfelelően is éljük meg, így is dolgozunk érte!

A pécsi szakosztály utánpótlásában most is akadnak nagyon tehetséges fiatalok, akikre nem csak a helyi klubban figyeltek fel, hanem a korosztályos válogatottaknál is. A nyáron várhatóan többen is részt vehetnek majd egy-egy nagy tornán, Európa- vagy világbajnokságon: az már biztos, hogy Gaszt Roland ott lesz a belgrádi U18-as vébén, ráadásul csapatkapitányként szállhat vízbe – nem mellesleg ennek az együttesnek a másodedzője Lukács Gergely!

– Ahogy elnézem az utánpótlás piramisát, örömmel látom, hogy sok tehetséges játékosunk van. Ugyanakkor ezért nap mint nap kőkeményen meg kell dolgoznunk! Óriási segítség számunkra, hogy nagyon összetartó, remek kollégákból álló szakmai gárdára támaszkodhatunk, miként az is fontos, hogy a PSN biztosítja a hátteret, nyugodtan lehet dolgozni. Ahogy lépkedünk előre, természetesen úgy jönnek elő újabb és újabb problémák, de ez így van rendjén: azért vagyunk, hogy ezeket megoldjuk – mondta Lukács, majd hozzátette, augusztus 15-én újabb toborzót indítanak, amelyre várják a 2012-ben és az után született gyerekek jelentkezését.

A világversenyekre készülő pécsi válogatott játékosok.

2003-asok (Európa-bajnokságra készülnek, nincs még utazó keret): Kókai Szilárd, Kecskeméti Manó.

2004-esek (világbajnokságra készülnek, végleges keret már kijelölve): Gaszt Roland (csapatkapitány).

2006-osok: (Európa-bajnokságra készülnek, nincs még utazó keret): Tóth András, Maser Márk.

További válogatott sportolók, akiknek nincs idén világversenyük, de 2022-ben válogatott edzéseken vettek részt: Imre Kolos, Fiedler Bence, Sásdi Noel (mindhárman 2007-esek), Varga Benedek, Divják Deján, Holl Balázs (2008-asok).

A 2009-es és 2010-es korosztályokban tehetséggondozó edzések vannak az ország négy régiójában, a foglalkozásokon minden alkalommal 4-6 pécsi vízilabdás kissrác vesz részt, a dunántúli régió edzője pedig Krizsán András.

A legrangosabb hazai utánpótlás tornán, a Komjádi Kupában bronzérmes lett a PVSK és a PSN vegyes csapata
Szombathelyen tornagyőzelmet ünnepelhettek a pécsi pólósok