Címlap Sport Gyorshír: kon...

Gyorshír: konzerv és jelentős részben plagizált „koncepcióért” fizethettek milliókat Pécsett – hiába tiltakozott az ellenzék!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. benyújtotta a 2022-2029-es időszakra vonatkozó Pécs Megyei Jogú Város Sportstratégiáját, ami úgy ment át a városvezetésen, illetve a mai városi közgyűlésen, mint kés a vajon, noha megvoltak a szokásos összecsapások. Hiába tiltakozott azonban az ellenzék, kérte a döntés elnapolását is,

a városvezetést nem hatották meg azok az érvek és bizonyítékok sem, amelyek szerint a most elfogadott koncepció jelentős részben a Budapesti XV. kerület koncepciójának a klónja

– legalábbis ezt tette szóvá Dr. Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője, és be is mutatta, miről van szó (el is küldték szerkesztőségünkek is).

Hogy mennyi a hasonlóság, azt itt lentebb lehet ellenőrizni, a sárgával kiemelt részeket érdemes elsőként figyelni. (Ha nem lenne látható egyből a két dokumentum, akkor az „Open in new tab” opcióra klikkeljenek rá a dokumentum jobb alsó sarkában.)

Itt látható az „eredeti”:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Itt pedig a pécsi verzió:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

A sportstratégiát egy külsős szakértő „munkaanyaga alapján” készítette egyebek mellett Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója, Török Ottó, a pécsi polgármester tanácsadója, és mások. Mégpedig nem ingyen, hanem az ellenzék információi szerint több millió forintot fizettek ki neki(k) a fenti anyagért. Hogy pontosan mennyit, arról Péterffy Attilát kérdezték, aki azt mondta:

„nyilvánvalóan fogalma sincs, mennyit fizettek ki, mert nem ezzel él, kel és fekszik”

– mondta szó szerint a pécsi polgármester.

Amint az látható, a két koncepció között a legfontosabb különbség az, hogy a pécsi esetében van egy felsorolás, egy amolyan katalógus, hogy hol milyen sportolási lehetőség van, milyen szervezet keretei között; majd következik egy néhány oldalas „cselekvési terv”.

Az érdemi részek, javaslatok azonban, tehát maga a stratégia, jelentős részben másolaton alapszik, a budapesti kerületi önkormányzat anyagából való

– erősködött az ellenzék.

A pécsi sportkoncepció egyik készítője, Elbert Gábor

Elbert egyébként közismert sportszakember, sportriporter, illetve a Gyurcsány-kormány sport szakállamtitkára is volt, és van saját Wikipédia-oldala is.

Büszkék vagyunk?

A vonatkozó előterjesztést Nyőgéri Lajos alpolgármester jegyezte. Szerinte előfodulhat, hogy a nemzeti sportstratégiához a XV. kerület és Pécs is alkalmazkodik.

Büszkék vagyunk erre az anyagra

– jelentette ki Nyőgéri.

A közgyűlésen Elbert Gábor „védte meg” a pécsi sportkoncepciót, szerinte filozófiailag nincs nagy különbség városok között. Azt mondta, a pécsi sportvezetőkkel közösen állították össze a mostani koncepciót. Azt állította, minden esetben részletesen is elemzik az anyagban, hogy melyik pécsi sportággal (klubbal, szakosztállyal, egyesülettel, stb.) mi a „dolguk”.

– Hosszan és mélyen foglalkozunk Péccsel is ebben az anyagban – magyarázta Elbert kollégája, Gyöngyösi Zoltán, aki szintén szerzőként tűnik fel a koncepcióban. Szerinte éppen a pécsi rész adja a stratégia gerincét, és nem az „általános” filozófiai, edukációs blokk.

A koncepciót végül a városvezetés megszavazta.

 A közvetítésben ez a blokk két és fél óra környékén kezdődött: