Címlap Sport Mázsás koffer...

Mázsás koffereket cipel, autókat emel, kamiont húz a baranyai nehézfiú

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismerhetjük a küzdősportok világából, a pankrációban is letette már a névjegyét, most viszont valami új dologba kóstolt (és szeretett) bele Makai Renátó: a hétvégén az erős emberek szegedi versenyén indul a baranyai nehézfiú.

A Facebookra feltöltött képei, videói láttán, nincs mese, kalapot kell emelni előtte: irtózatos súlyokat mozgat meg. Makai Renátó nyilván eddig sem kerülte el a konditermeket, elvégre az MMA-ban és a pankrációban sem árt, ha valaki bivalyerős, ráadásul maga a látvány is rengeteget számít, de ez most valami egészen más.

– A koronavírus-járvány miatt nem tudtam, mikor lesz újra pankráció, vagy küzdősportgála, ezért közben rámentem a nagysúlyos edzésekre – árulta el a Pécs Aktuálnak Makai Renátó. – Eddig sem állt ez messze tőlem, hiszen többnyire erőből érvényesültem. Elkezdtem tehát egyre nagyobb súlyokkal dolgozni, s olyannyira jól ment, annyira élvezem ezt a fajta kihívást, és persze az ezzel járó sikerélményt, hogy hamar úgy gondoltam, érdemes lenne ezzel komolyabban is foglalkozni. Ebben az elgondolásomban pedig megerősítettek a szegedi erős emberek, akiket az MMA-edzések révén már ismertem: amikor meglátták a videóimat, felajánlották, hogy adnak nekem egy–két eszközt azért, hogy még jobban tudjak dolgozni. Mostanra pedig eldőlt, hogy indulok a vasárnapi, szegedi versenyen.

Makai és az irdatlan súlyok valóban nagyon egymásra találtak. A 190 centis, 113 kilós, teletetovált 33 éves küzdősportos ugyanis már a második edzésén a helyére tette a 150 kilós kőgolyót – erre azért elég kevesen képesek. Azóta – némi túlzással – úgy húzza el 25 méterre a 7,5 tonnás kamiont, mint más a szánkót, a londinerek királya lehetne azzal, hogy feláll egy 350 kilós kofferral is, az autószerelő műhelyek pedig megspórolhatnák az emelőt, ha alkalmaznák, ugyanis az 1700-1800 kilós személyautókat tízszer simán felhúzza.

– Tényleg nagyon élvezem, jó buli az, hogy ilyesmire képes az ember. Kicsit meg is lepődtem, hogy ez ennyire megy nekem, de most már úgy érzem, valami komolyabb dolog is lehet belőle. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, ahhoz, hogy ez összejöjjön, hosszú utat kell még bejárnom, ugyanúgy, mint más sportágakban – fogalmazott Makai (aki sokat köszönhet a Sárközi Teamnek és Franyó Róbertnek is, aki a strongman-mentora), hozzátéve, hogy a pankrációról és az MMA-ról sem mond le, a strongman-versenyzéssel párhuzamosan azokat is csinálja. – Augusztus 30-án Budapesten már lesz egy pankrációs fellépésem. Abszolút az előnyömre válhat, hogy a nagysúlyos edzéseknek köszönhetően még nagyobb, még látványosabb vagyok: a pankráció rajongói amúgy is követik a karaktereket, kíváncsiak arra, hogy kivel mi történik.

Mi is kíváncsian várjuk a vasárnapi bemutatkozást!