Címlap Sport Nagyon rá vol...

Nagyon rá volt pörögve az olimpiára Bicsák Bence, úgy érzi, túl akart lenni rajta

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem úgy alakult az idei versenyszezon Bicsák Bence számára, ahogy eltervezték: az olimpiát elhalasztották, a nemzetközi viadalokat gyakorlatilag besűrítették egy hétbe, vagyis alig tudta megmutatni, milyen formában van. A PSN Zrt. triatlonistáját eleinte nagyon frusztrálta mindez, most viszont már teljesen máshogy áll a helyzethez.

A hétvégén végre verseny volt! Na, nem triatlon, hanem mezei futó országos bajnokság Kecskeméten, de már ennek is nagyon örült Bicsák Bence. Hát még annak, hogy a felnőttek között az első helyen végzett a 8 km-es távon.

Sosem nyertem még atlétikában, többször voltam második és harmadik, úgyhogy jó volt, örültem – mesélte a Pécs Aktuálnak a 25 éves pécsi sportoló. – Nagyon készültem rá, főleg mentálisan, jólesett, hogy így sikerült.

Nem csoda, hogy a PSN Zrt. triatlonistája ki volt éhezve a versenyzésre. A koronavírus-járvány a sportágában is mindent felülírt: végiggürizett egy olimpiai felkészülést, hogy aztán bejelentsék, elhalasztják a tokiói ötkarikás játékokat. Ezt nagyon rosszul élte meg.

Nem tudtam megmutatni, hogy hol tartok, ami frusztrált. Igaz, szerintem nem is voltam olyan jó formában, de nagyon rá voltam pörögve az olimpiára. Most utólag úgy gondolom, talán túl akartam lenni rajta: az ötkarikás játékok volt a gyerekkori álmom. Nehéz volt elengedni…

Akinek már nem csak álom az olimpia: az atlantai aranyérmes Kovács Kokó Istvánnal

Szép lassan csak sikerült. Miután versenyek nem nagyon voltak, edzőjével, Tóth Szilárddal úgy döntöttek, hogy inkább szusszannak egyet, beiktattak három hét pihenőt. Ami nem volt egyszerű egy olyan fiatalembernek, aki folyamatosan pörög, edz, versenyekre jár, be van osztva minden perce. Eleinte nem is nagyon tudott mit kezdeni a sok szabadidővel, aztán csak belejött!

– Ahogy telt a pihenő, úgy éreztem magam egyre jobban. Évek óta nem volt egyetlen olyan hetem sem, amikor nyugodtan ellehettem, most megkaptam. Tudtam pihenni, és olyan dolgokat csináltam, amikre máskor nem volt időm: pecáztam, SUP-oztam Orfűn, a családommal, a barátaimmal voltam. Nyáron már éreztem, hogy ez egy remek döntés volt, ennek köszönhetően egy-két évvel talán hosszabb is lesz a pályafutásom – fogalmazott a fiatal versenyző.

Azt, hogy valóban milyen fura volt ez az év számukra is, jól jelezte, hogy augusztusban mindössze két héttel a világbajnokság előtt jelentették be, hogy megtartják a versenyt Hamburgban: a sprint távon (nem ez az ő távja és mentálisan sem volt a topon) megrendezett világbajnokságon 14. lett. Egy héttel később már Csehországban, Karlovy Varyban versenyzett a Világkupán, s a kultikus, kemény pályán olimpiai távon 5. helyen ért célba.

A pihenésnek, a csendes, nyugodt heteknek egyébként már vége, belevágtak az alapozásba – készülni kell a 2021-es olimpiára. Edzőtáborokat is beiktatnak majd a programba, de a járvány alaposan megnehezíti a dolgukat: ahogy Bicsák fogalmaz, nem egyszerű úgy tervezni, hogy állandóan törlik a repülőjegyeket…