Címlap Arc Petrov Iván i...

Petrov Iván is ringbe száll: beadta pályázatát az úszószövetség elnöki pozíciójáért!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 27-én, vasárnap tisztújító közgyűlést tart a Magyar Úszószövetség. A jelenlegi elnökség szeretné meghosszabbítani mandátumát, ám mint kiderült, akad kihívó is. A pécsi Petrov Iván pályázik az elnöki posztra, s ezzel kapcsolatban exkluzív interjút adott a Pécs Aktuálnak.

A Magyar Úszószövetség vezérkarának mandátuma 2022-ig szólt volna, ám az elnökség augusztus végén tisztújító közgyűlés megtartásáról határozott, amelyre szeptember 27-én kerül sor. A grémium azért döntött így, mert hosszabb távra szeretne felhatalmazást kérni a tagságtól.

Kérdés, a közgyűlés után is Wladár Sándor lesz-e az elnök, aki 2017 óta irányítja a szövetséget. Petrov Iván személyében ugyanis kihívót kapott: a kiváló pécsi szakember csütörtökön beadta pályázatát az elnöki pozícióért.

– Biztos vagyok benne, hogy mint mindent, ezt is lehet jobban csinálni – indokolta döntését a Pécs Aktuál kérdésére Petrov Iván, aki jelenleg a Győri Úszó Sportegyesület vezetőedzője, egyben utánpótlás szövetségi kapitány. – A győri klubnál rengeteg tapasztalatot szereztem a szervezetépítés terén: amikor hét évvel ezelőtt, 2013-ban idekerültem, tizenhárom gyerek úszott, most pedig az edzőink száma is ennek sokszorosa! Úgy érzem, hogy ezt a tapasztalatot a szövetség elnökeként is kamatoztatni tudnám, s azt is látom, hogy mi kell ahhoz, hogy a magyar úszósport előrelépjen. Nagyon izgalmas feladat ez, szívesen elvállalnám!

A versenysport eredményessége elsősorban a végvárakban dől el, ahol az edzők ott dolgoznak a medenceparton. Petrov Iván szerint a szövetség feladata az, hogy az edzők, a versenyzők és a műhelyek számára a legjobb és legméltóbb körülményeket biztosítsa. Győrben ezt sikerült elérniük, úgy véli, országosan is meg lehet és meg kell valósítani.

– Senkinek sem szabad elfelejtenie, hogy ebben a rendszerben a két legfontosabb szereplő az edző és a versenyző. Mindenkinek a kezük alá kell dolgoznia! Ők a Paganinik, nekem pedig elnökként a zongorát kellene cipelnem. Nem a dicsfényt látom, hanem egy olyan feladatot, amit nagyon izgalmasnak találok. S hogy miért pályáztam? Erre hadd válaszoljak egy Ady Endre idézettel: „Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek” – fogalmazott Petrov Iván.

A magyar úszósportban megkerülhetetlen a Petrov-család. A közelmúltban dr. Petrov Anatolij munkásságát ismerte el Pécs városa azzal, hogy a mester nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Nevelési Központ uszodája felvette az olimpikonokat és paralimpiai bajnokokat kinevelő edző nevét. Legidősebb fia, Andrej nem kötődik annyira szorosan a sportághoz, de Floridában szenior úszóként azért megméretteti magát. Júlia testnevelő tanár, 50 háton országos bajnoki címet szerzett. Az ikrek, Iván és Árpád közül előbbit fentebb már megírtuk, utóbbi nemrég Hosszú Katinkával dolgozott együtt, egy ideje pedig a győri klub szakmai stábját erősíti edzőként.

Kiemelt kép: Laufer László/Dunántúli Napló