Címlap Sport Vadonatúj sík...

Vadonatúj síközpont épül a közelben!

Nyitás novemberben!
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Novemberben nyit az Igrišta sícentrum, amely rohamtempóban készül a magyar határtól 250 km-re. Az Igrišta - Vlasenica síterep Bosznia-Hercegovina északkeleti részén, a Boszniai Szerb Köztársaságban épül Pécstől 300 km-re, 4 és fél órás autóútra.

Igrišta korábban az ország egyik legnagyobb síközpontja volt, de évekkel ezelőtt lepusztult. Első lépcsőben megépítenek egy öt kilométeres hóágyúzható pályarendszert, egy hatüléses, óránként 3 ezer fő kapacitású felvonót és egy 150 méteres varázsszőnyeget.

Az 546 hektár összterületű síközpont felújítását közösen valósítja meg a helyi önkormányzat és a Jahorinai Olimpiai Központ, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság kormányának anyagi támogatásával.

Igrišta, az egykor népszerű bosnyák síközpont 1985-ben kezdte meg működését, összesen 9 kilométernyi pályával 1000 és 1350 m közötti magasságban. A szarajevói téli olimpia idején építették tartalék pályarendszernek, ha valami oknál fogva versenyszámokat át kellett volna helyezni.

A sípálya 2012-ig működött, amikor elszakadt a tárcsás felvonó kábele, azóta minden mozdíthatót elloptak a pályáról, kábeleket, villanymotorokat, csak a régi oszlopok maradtak. A terület 2008-óta a Boszniai Szerb Köztársaság tulajdona, 2022-ben Jahorina 30 évre megkapta a Vlasenica községben, a Javor-hegyen található síközpont használatát.

A megvalósításra első körben 42 millió bosnyák márkát (kb. 8,5 milliárd forint) szán a nyolc cégből álló konzorcium, amelynek része az olasz Leitner vállalkozás, amely a hatüléses felvonót építi meg 24,6 millió márkáért (kb. 5 milliárd forint). A cég már bizonyított a balkáni síterepeken, Jahorinán három gondolás és három hatüléses felvonót építettek az elmúlt 13 évben, valamint a szerbiai Kopaonikon is három felvonójuk működik.

A pályázati dokumentáció szerint egy óránként legalább 2500 fő befogadására alkalmas, hatszemélyes felvonóról van szó, ami 3000 fős kapacitásra bővíthető. Teljes hossza 850 méter, a szintkülönbség 332 méter. A völgyállomás 1017 méteren, a hegyállomás pedig 1349 méteren lesz. A kilenc kilométeres pályarendszerből 5 kilométer lesz hóágyúzható. A sípályákon a tervezett szélesség maximum 40 méter, ami a talajviszonyoktól függően 30 és 25 m-re csökken a nagyon meredek bevágásoknál.

A hófrissítő rendszer augusztusra elkészült, ezt az olasz Technoalpin szállította, amely így „garantálja” majd a havas pályákat a síközpontnak. A cég a megbízás alapján 50 db hóágyút telepített és 4,4 kilométernyi vízcsövet építettek be a lejtők alá. A hókészítéshez szükséges 30 ezer köbméteres víztározó megépítse elkezdődött, jelenleg a földmunkák zajlanak. Folyamatban vannak a további területrendezési munkálatok, a víz- és villanyszerelés, valamint a négy sípálya felületének rendezése.

A hatszemélyes székliftek oszlopait már leszállította a Leitner, felállításuk és összeszerelésük jelenleg is zajlik. Érdekesség, hogy júliusban a területrendezésnél előkerült egy hatalmas beton támfal, amelyen az olimpiai ötkarika és a 1984-es szarajevói téli olimpia hivatalos logója látható.

A „Szállodák és apartmanok építése az Igrišta télisport-rekreációs központ részeként” című projektben foglaltak szerint két magas kategóriás szállodát építenek, amelyek maximális alapterülete körülbelül 5000 négyzetméter. Előírás, hogy a szállodák olyan kiegészítő létesítményeket biztosítsanak, mint a fedett medencével ellátott wellnessközpont és konferenciatermek. A tervezett szállodák környezetében apartmanházak és éttermek megépítését tervezik, amelyek alkalmazkodnak a modern kor elvárásaihoz és a nemzeti építészeti hagyományokhoz.

Forrás: Igrista síközpont, Valsenica önkormányzat