Volt minden, mi szem-szájnak ingere: kúszás álcaháló alatt, jócskán vízbe merülve
Címlap Sport Vízben, sárba...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pandémia okozta kétéves kényszerszünet után ismét megrendezték Pogányban a már hagyományosnak mondható Táltosfutást, amellyel a terepakadályfutást népszerűsítik a régióban. A célt elérték a szervezők, a résztvevők nagyon élvezték az embert próbáló feladatokat.

Olyan induló nem akadt, akinek patyolat tiszta maradt volna a ruhája a pogányi Táltosfutás után. Mondjuk, ez nem egy divatbemutató, és nem is arról szól, hogy óvjuk a felszerelésünket a víztől, sártól: a terepakadályfutó versenyeken a résztvevőknek le kell küzdeniük a természet által kreált, vagy direkt erre a célra megépített akadályokat. Nem kérdés, nagyon élvezetes, látványos és fárasztó tud lenni egy ilyen viadal.

– Terepakadályfutó verseny már elég sok van az országban, de a régiónkban ez valamiért hiánycikk, mi ezt a lyukat szeretnénk betömni az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Táltosfutással – mondta lapunknak a versenyt szervező Pécsi Testkultúra Közhasznú Egyesület tagja, Nagy Dóra, a sportág nagykövete. – Szeretnénk minél több emberrel megismertetni, megszerettetni ezt az általunk nagyon kedvelt sportot.

Ennek érdekében az idei Táltosfutáson volt versenyfutam, amelyen kőkeményen összecsaptak egymással, próbára tették egymást a „profik”, de szerveztek élményfutamot is a kezdőknek, valamint gondoltak a gyerekekre is. Számukra ez tényleg egy hatalmas játék volt a természetben.

– Mintegy harminc gyerek indult, ami az egyik legtöbbnek számít az országban ilyen versenyen. Nekünk az a filozófiánk, hogy csak akkor lesz ebből igazi sportág, ha tömegbázist teremtünk, ha figyelünk az utánpótlásra. Valahol el kell kezdeni, mi a régiónkban a Táltosfutással elkezdtük. A gyerekek egyébként természetesen nagyon élvezték az egészet, de ez nem is lehet másként: álcaháló alatt kúsztak, kapaszkodtak, erdőt jártak, szóval csupa érdekes, izgalmas dolgot csináltak.

A pogányiak nagyon magukénak érzik már ezt a versenyt, így amellett, hogy az önkormányzat abszolút segítőkész, sokan ki is próbálják magukat a helyiek közül. A programot egyébként több „vendégművész” részvétele is színesítette, ott volt és akadályt adott az Élményzóna, a pécsi KószFit Cross Gym, valamint a Horgas Péter nevével fémjelzett pellérdi Ninjapadlás is – utóbbi kettő sportolói versenyeztek is.