Címlap Hírek Mindenki JÓT ...

Mindenki JÓT AKART, a végeredmény mégsem tetszik sokaknak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról tegnap beszámoltunk, lakossági felzúdulás övezi a műanyag óriáskaspók kipakolását a Magaslati útra. Sokaknak ugyanis nem tetszenek ezek, szerintük elcsúfítják az utcát és indokolatlanok.

Mint azt megtudtuk, Péterffy Attila polgármestert senki nem avatta be a tervbe előzetesen, a polgármester a Pécs Aktuálnak azt mondta, kivizsgáltatja az ügyet, és nem tudott a kaspós akcióról.

Lapunk nem hivatalosan úgy értesült Biokomos forrásaitól, hogy

nem a főkertész döntése volt a kaspók kihelyezése, arról „a nagy emberek döntöttek”

– mondták szó szerint. De, hogy itt kikre gondoltak, azt nem fejtették ki bővebben.

Hosszú ötletelés

Az biztos, hogy hosszú ideje ment már az ötletelés, hogyan lehetne úgy fásítani az utat, hogy közben nem ültetnek – a közművekre tekintettel.

AZ E.ON-tól megtudtuk, hogy a Magaslati úton az út mindkét oldalán földkábelek futnak a föld alatt (a bal oldalon a garázsok előtt is). Fektetési mélységük a technológia szerint 0,8 m. Az út jobb oldalán egy kisfeszültségű földkábel fut, ennek a kábelnek a biztonsági övezete 1-1 méter. A céget egyébként nem kereste meg a BIOKOM a „fásítás” miatt – közölte a társaság. Szerintük az „ilyen szakaszokon a mély gyökeret nem eresztő, 0,8 méter mélyre nem jutó cserje, sövény vagy virág ültetése jelenthet alternatívát” a hatalmasra növő fák helyett.

Egy általunk megkérdezett kertészmérnök szerint talán

szóba jöhetett volna a földbe süllyesztett – láthatatlan kaspós, vagy betonkaspós – megoldás is, ami ugyanúgy kordában tartja a gyökérzetet mint most, de nem látszik. Viszont ez jóval drágább művelet, igaz: szebb is a végén.

Fának is tűnhet idővel

A Magaslati úton európai ciprusokat pakoltak a műanyag kaspókba. Ezek pár év alatt több méter magasra is megnőnek, és lehet őket úgy nyírni, hogy fának tűnjenek. Jól tűrik a hideget, akár a telet is. A műanyag tartók is „abszolút high-tech cuccok” – fogalmaztak forrásaink, akik szerint ezek is mindent kibírnak az erős UV-tól a fagyig, de még az ütéseket is.

Nincs tiltás, de van védőtávolság

Mind az E.ON-tól, mind más jogi szakértőktől úgy értesültünk, hogy

nincs olyan jogszabály, amely kifejezetten megtiltaná a közművek közelében való faültetést.

A 346/2008. (XII. 30.) Korm. Rendelet a fás szárú növények védelméről elnevezésű rendelet szabályozza elsősorban ezt a kérdést úgy, hogy „fás szárú növény az ingatlan azon részén és oly módon telepíthető, hogy az – figyelemmel az adott faj, fajta tulajdonságaira, növekedési jellemzőire, szakszerű kezelésére – az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben, és nem akadályozhatja azok biztonságos működését„. Egy másik rendelet szerint (ez a 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről) részletesen is szabályozza, hogy milyen vezeték esetében mekkora védőtávolságot kell tartani – például ültetés miatt.

Vagyis lehet ültetni közművek közelében is, ha nem akadályozza a biztonságos működést, és betartják a védőtávolságot,

ennek pedig P. Horváth Tamás önkormányzati képviselő állításával ellentétben sem a Fideszhez, sem más párthoz nincs köze.

Közművekre direkt és tudatos előkészítés nélkül ráültetni egyébként komoly hiba lenne, mert idővel nagyobb kárt okozna egy-egy fa, mint hasznot – tehát

itt is helyesen járt el a Biokom, amikor nem ültetett

– erősítették meg szakértőink.

Jót akartak

Mint megtudtuk, a sajátos fásítással mindenki jót akart. Régóta szerették volna zöldíteni a Magaslati utat, és végül

ezt a dézsás módszert találták a legegyszerűbbnek és a legolcsóbbnak, ezért emellett döntöttek.

Hogy pontosan kik, azt egyelőre nem sikerült kideríteni.

Lapunk rákérdezett arra, hogy mikor és honnan szerezte, illetve hány darabot vásárolt ezekből a kaspókból a BIOKOM, de egyelőre nem reagált a cég. Ha válaszolnak, megírjuk.

A lakók, illetve a pécsiek egy része azonban nem az akaratot, vagy a szándékot kritizálják, hanem a kivitelezést és az utcába nem illő, színűkben és megjelenésükben is teljesen kirívó műanyag kaspókkal nincsenek megbarátkozva. Rákérdeztünk az önkormányzatnál arra, hogy ezeket elszállítják-e, engedve a felzúdulásnak, de egyelőre nem kaptunk válaszokat. Ha kapunk, megírjuk.

Van olyan álláspont is a városvezetés közeléből, amelyik szerint ott kell hagyni ezeket. Ahogy ugyanis a pécsiek a Széchenyi téri dézsás növényeket is megszokták idővel, úgy a vélekedés szerint ezt is megszoknák.

Most egyébként így néznek ki ezek „élőben”: