Megijedni látszik az ellenzék a valódi, egy az egy elleni meccstől!

Gondolatok a választási törvény módosításáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden jel szerint beijedt az ellenzék, amiért tényleg végig kell vinniük az összefogást, és fel kell állniuk 1:1-ben a fidesz ellen - írja vendégszerzőnk, és ki is fejti, miből gondolja ezt.

Értetlenül olvasom az ellenzéki pártok megnyilatkozásait a tegnap éjszaka benyújtott Egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban. Felmerül bennem a kérdés, hogy nem tudják értelmezni az általuk megbotránkoztatónak tartott módosítási pontokat vagy szándékosan félreértelmezik?

Mi is szerepel az ominózus szövegben?

„Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.”

Ennek a mondatnak a jelentése egyértelmű. De sajnos nehezen értelmezhető például a Momentum megnyilatkozása, mely a következő: „A valódi és egyetlen cél, hogy az ellenzéki pártok véletlenül se alkossanak közös listát, hogy versengeni kelljen egymással az egyéni körzetekben is, mert aki a 106 egyéni körzetből 50-ben nincs jelen, az megy a kukába.”

Kérdem én, miért is következne ez ebből? Most nem arról volt szó, hogy egy lista lesz? Közös jelöltek, akik előválasztáson kerülnek kiválasztásra? Akkor a Fidesznek és KDNP-nek is külön kell majd indulnia? Nem hiszem. Mi lehet akkor a probléma?

Gondolhatjuk, hogy az alábbi módosítószöveg okozhatott értelmezési zavart:

„Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven, b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan, c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden egyéni választókerületben jelöltet állított.”

Azt hiszem ez is egyértelmű. A kampánytámogatások szabályozását is hozzáigazítja a módosító javaslat az új jelöltállítási határszámhoz. Senkit nem lehetetlenít el, ha közös listán indulnak, ugyanannyi támogatás jár majd nekik, mint a Fidesz-KDNP-nek.

Mi az igazi baja az ellenzéknek?

De mi lehet az igazi gond? Mi az, ami megint elindítja majd a „Magyarország diktatúra, elcsalják a választást” diskurzust?

Esetleg az, hogy

az új törvény alapján nem lehet majd játszani a jelöltindításokkal, listaállításokkal? A csodafegyvernek tartott összefogást és közös indulást most már muszáj lesz végig vinni? Gyurcsánynak és Fekete-Győrnek egy listán kell szerepelnie?

Ezek biztos fájnak majd néhány ellenzéki szereplőnek és ellenzéki szavazónak.

De úgy tűnik, azzal, hogy összenőnek az ellenzéki oldal pártjai az egyetlen közös programpontjuk nyomán, ami az Orbán-ellenesség, úgy a kormánypártok erre reagálnak. És ez a reakció elegáns.

Az ellenzéki mellébeszélésével ellentétben a törvényjavaslat nem gátolja meg az ellenzéki összefogást. Sőt kifejezetten elősegíti. Legyen tiszta a helyzet a választóknak. Vagy az egyik oldal, vagy a másik. Nem kell trükközni a pártlistákkal, melyik jelölt mögött milyen logó legyen a szavazólapon. Egy az egy ellen. És utána már nem lesz kire mutogatni, ha nem jön össze.

És ez így tisztességes.

Előző sztori

Halálos gázolás történt Pécs mellett

Következő sztori

Bevetik a katonaságot is itthon