Címlap Közélet Szigorítani a...

Szigorítani akar a Fidesz a választási törvényen: civilekre is pártszabályok vonatkoznának!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban, és egyéni képviselői indítvány formájában kerülne a parlament elé a választási törvénymódosítás – árulta el a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. A parlamenti képviselő szerint a cél változatlan:

külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat.

Ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak. Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Kósa szerint el kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek a választáshoz. Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma – mutatott rá a képviselő.

„Egyébként a nem túl jól csengő nevű, alapból

népszerűtlen baloldali pártok már a 2019-és önkormányzati választásra is helyi fedőszervezeteket hoztak létre, a pártok pedig ezek mögé bújtak,

jegyezte meg a volt debreceni polgármester, hozzátéve, ezzel nem pusztán „cselesek” voltak, tulajdonképpen megtévesztve a választókat, hanem egyes esetekben kibújtak a párttörvény rendkívül szigorú szabályai alól is. Egyesületet ugyanis jelenleg bárki finanszírozhat, külföldiek, hazai vagy külföldi vállalatok, alapítványok, egyéb szervezetek”.

Ilyen fedőszervezet volt a Mindenki Pécsért Mindenki Magyarországa Mozgalom is – magyarázta Kósa –, ahová a „dollárok gurultak”, de jelentős vidéki finanszírozásról is tudnak. 

Ezzel még közel sincs vége az interjúnak, azt IDE kattintva lehet elolvasni teljes egészében.