Címlap Zöld hírek Bekerült a fa...

Bekerült a faóriások közé egy mecseki fekete nyár

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara különleges adatbázissal rendelkezik, nyilvántartják a Magyarországi faóriásokat és famatuzsálemeket. Ebbe az adatbázisba került be a Mecsek egyik különleges fája.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint: a leginkább az árterekre jellemző fafaj egyede tulajdonképpen úgynevezett ikertörzs, mivel egy 345 és egy 460 cm kerületű törzsből áll. Rajtuk a dúsan elágazó oldalrügyek halmozódása miatt csomorok képződtek, emiatt is hívják „csomoros nyárnak” a bútorkészítők kedvencei közé tartozó, ilyen jellegű nyarakat.

A puhafás ligeterdők gazdagabb fényviszonyai között rövid, vastagabb törzset, hatalmas oldalágú, terebélyes koronát növeszt. Zárt állásban azonban az oldalárnyékolás következtében törzse szép hosszú, egyenes lesz, jóval kisebb koronával. A mecseki lelőhelyre is az utóbbi a jellemző, ugyanis a Lámpás-völgy mély völgyének alján, hatalmas fehér füzek (Salix alba), és más, szurdokerdei fajok (pl. bükk (Fagus sylvatica), korai juhar (Acer platanoides) méretes példányai között található.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet védett természeti területén megbújó faóriás – remélhetőleg a nyárfákra jellemző viszonylag rövidebb életszakasz ellenére is – még jó ideig fogja gazdagítani a változatos, vadregényes szurdokvölgyet.

Kiemelt képünk forrása: ddnp.hu