Címlap Baranya Elrepültek a ...

Elrepültek a mentett gólyafiókák

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szigetvári Madármentő Állomásra került négy gólyafióka júliusban sikeresen elrepült - közölte közösségi oldalán a Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja.

Gondozásuk 5 héten keresztül zajlott. A fiókákat kezdetben a mentőállomás udvarán rögtönzött fészekben helyezték el, és csak éjszakára kerültek zárt röpdébe.

Megerősödésük után már a fészekből leugrálva az udvar füves területén szedegetve bontogatták szárnyaikat. A múlt hónap közepén a nagyobb fiókák felrepültek egy magasabbra épített fészekre, és abban töltötték az éjszakákat. Néhány nappal később a fejlődésben kissé gyengébb fiókák is követték társaikat.

A nekik felkínált táplálékot még egy ideig elfogadták, de már kijártak a közeli rétre is bogarászni. Pár nap múlva aztán már nem tértek vissza. Valószínűleg csatlakoztak a tarlókon, réteken táplálkozó gólyákhoz. Természetes táplálékukon még jobban felerősödve rövidesen megkezdik őszi vonulásukat Afrikába.

Kiemelt képünk forrása: MME Baranyai Csoportja.