Címlap Tudomány Jön, jön, jön...

Jön, jön, jön a Mecsek legvarázslatosabb természeti jelensége!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Papíron" júniusban kezdődik a térség egyik legcsodálatosabb jelensége, a szentjánosbogarak násza. Ha figyelmesek és kitartóak vagyunk, elcsíphetjük, hogy milyen, ha ezer apró "lámpás" festi meg az alkonyatba burkolózó Mecseket. Ám sajnos lehet, hogy kicsit várnunk kell a mesébe illő erdei jelenetekre, hiszen a szeszélyes időjárás nem kedvez a rovaroknak sem.

Világító násztánc a mecseki avarban

A közel kétezerféle szentjánosbogárból Magyarországon csupán három faj található meg. A szentjánosbogarak, a potrohuk végén található luciferin nevű kémiai anyag segítségével tudnak világítani. Ezt az élő organizmusokban lezajló kémiai reakciót – melyet nem csak a szentjánosbogarak alkalmaznak – biolumineszcenciának nevezik. A nőstény szentjánosbogarak lárvaszerűek és szárnyatlanok, csak a hímek tudnak repülni.

A nagy szentjánosbogár hím példánya

Így az alkonyatkor történő nászuk során, a hímek a fel-felvillanó fényük segítségével „csalogatják” a nőstényeket, akik az avarban lapulva válaszolnak ezekre a fényjelzésekre. A különleges fényárt nem csak a kifejlett példányoknak köszönhetjük, hiszen a lárváik, illetve bábjaik is világítanak.

Bár a Mecsekben régóta megfigyelhetőek ezek az apró állatkák, aki nem keresi, lehet, hogy sosem találkozik velük. Leggyakrabban a párzási időszak során, vagyis június csíphetjük őket el. Ám ahogy valamennyi rovar, a szentjánosbogarak is igen érzékenyek a páratartalomra, a légmozgásra, és a hőmérsékletre.

Ahogy Sár József, pécsi entomológus fogalmaz, a rovarok hidegvérű állatok, vagyis nekik meleg estére van szükségük a mozgáshoz, minimum 18-20 fokra. Továbbá érzékenyek az erős légmozgásra, a csapadékra, és a teliholdra is, de a városi fényszennyezés is is csökkentheti aktivitásukat.

Hol és mikor leshetjük meg őket?

A szentjánosbogarak elsősorban nedves, nyirkos erdőkben, vagy mocsaras, lápos vidéken érzik jól magukat. Ettől függetlenül a Mecsekben számos helyen megtalálhatóak, ha a korábban említett ideális időjárási körülmények adottak. A rajzás egész júniusban tart, eben az időszakban

szürkületkor, vagyis este 8-9 óra körül figyelhetjük meg a repkedő „lámpásokat” a Mecsekben! Sem korábban, sem később nem fogunk szerencsével járni!

Mint minden évben indul szervezett szentjánosbogár-vadászat!

Mint ahogy a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségtől megtudtuk, idén is indul a már jól megszokott „vadászat” június 26-án. Ha az időjárás is kegyes a pécsiekhez, akkor csodás élményben lehet részünk a Tettyéről induló túrán. Az erdőjárás 19:00-kor indul a Tettye téri buszmegállóból, majd a Dömörkapun, a Misinatetőn és a kis Tubesen át halad a csapat az Északi-Rotaryig, ahol remények szerint kezdődik a násztánc. A 10 kilométeres túra a Mandulásnál végződik, és összesen 310 méteres szintemelkedést tartalmaz. Ignátkó Imre túravezető felhívja a figyelmet, hogy zárt-, lehetőleg túracipőben vágjunk neki a kalandnak, és készüljünk arra, hogy akár éjfélig is eltarthat a túravezetés, ha izgalmas jelenségeknek leszünk szemtanúi.