Klára

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Hirdetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Virológus szerint brutális lesz idén a szúnyogpara Pécsen!

/

Dr. Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológusa közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a pécsiekre leselkedő szúnyogkérdésre.

Hirdetés

Mint írja, a Nyugat Nílusi láz vírus járvány miatt 2018-ban több mint 200 ember került idegrendszeri gyulladásos tünetekkel kórházba hazánkban. Az akkori járvány hazai jellemzőit és okait éppen a Pécsi Virológiai Kutatócsoport koordinálásával vizsgálták a szakemberek egy országos összefogás keretében.

– A szúnyogok által terjesztett betegségek térnyerése is jelentős az egész világon (Zika vírus, Chikungunya vírus, Dengue vírus). Ezek a jelenségek Európát sem kerülik el. Sajnos évek óta emeljük már fel eredménytelenül a szavunkat a hazánkban folytatott szúnyoggyérítési eljárás elképesztő elavultsága miatt – hangsúlyozza a virológus.

Mint írja, a fő probléma, hogy nem kerül kezelésre értékelhető mennyiségben a szúnyogok lárvastádiuma (biológiai gyérítés). A fő fókusz továbbra is a repülő alakok gyérítése kémiai szerek segítségével – ráadásul nem szelektív módon, veszélyt jelentve más rovarokra is. Ezzel a legfőbb probléma, hogy éppen a repülő alakok (kikelt szúnyogok) terjesztik a betegségeket.

Meg kellene előzni és nem oltani a tüzet minden évben. Úgy tűnik idén is a tűzoltás lesz a fő módszer.

Hangsúlyozza, hogy felelősségteljes emberként nincs más hátra mint megszüntetni a szúnyogok tenyészési lehetőségét a kertünkben, udvarunkban és védekezni a csípések ellen. Kiváló szakmai tanácsok találhatóak a témában a Szúnyoglárva program oldalon, ahol pár éve a betegségek és csípőszúnyogok tekintetében a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusai és ökológusai nyújtanak szakmai hátteret a betegségek és invazív fajok térnyerésének megértéséhez és vizsgálatához.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon
Előző sztori

Bár nagyon erőlködnek a turizmus újjáélesztésén, de Horvátországban és Szlovéniában ismét megugrott a fertőzöttek száma

Következő sztori

Hetek óta nem ér rá válaszolni a kérdésekre Mellár Tamás

Legutóbbiak innen: Vélemény

bool(false)