Címlap Arc A Jobbik foga...

A Jobbik fogadhatja be a pécsi polgármester elszámoltatóját az előválasztáson?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lassan harmadik hete, hogy Péterffy Attila főátvilágító-elszámoltatója, Bodnár Imre ügyvéd bejelentette indulását az előválasztáson. Még mindig nem lehet azonban tudni, melyik párt az, amelyik a „nevére veszi” az ügyvédet, enélkül viszont nem indulhat – a határidőig pedig már nincs sok vissza.

Jelenleg tehát Bodnár csak szeretne elindulni az előválasztáson, de hogy el is indulhat-e, az kérdéses.

Még másfél hét van a különféle egyezségek megkötésére, és arra, hogy pártot találjon magának, vagy találjanak neki.

Senkinek nem kell?

A Pécs Aktuál úgy tudja, gőzerővel megy a matekozás és a tárgyalás a háttérben a pártok között arról, hogy melyikük álljon be Bodnár mögé. Az MSZP ugyanis csak a legvégső esetben támogatná meg az ügyvédet, mert attól tartanak, ezt Mellár Tamás rossz néven venné, és „kiszámíthatatlan” lépést tenne „cserébe”. Hiszen az MSZP–Párbeszéd–Jobbik–LMP–MMM-koalíció hivatalosan már bejelentette, hogy Mellár Tamást támogatják az előválasztáson; Karácsony Gergely személyesen erősítette meg Mellárt a napokban; a DK pedig a momentumos Nemes Balázs mellé állt a Baranya 1. választókerületben.

A komoly pártok és formációk tehát foglaltak. Van viszont egy kiskapu. Egy párt elméletben ugyanis több jelöltet is támogathat, igaz, erre nincsen példa az egész országban.

Forrásaink szerint az LMP nemet mondott arra, hogy Bodnár mögé is beálljanak a Baranya 1-ben, most pedig a Jobbikot győzködik a háttérben, hogy fogadja be az ügyvédet. Úgy tudjuk, erre hajlanak is a pártban – igaz, a segítséget nem szokás ingyen adni a politikában.

A Pécs Aktuál napokkal ezelőtt megkereste az MSZP-t és a Jobbikot is azzal a kérdéssel, hogy támogatják-e Bodnárt, de nem reagáltak kérdéseinkre.

Nem reagált kérdéseinkre Bodnár Imre sem, akitől azt kérdeztük egyebek mellett, hogyan állnak a tárgyalások. Az ügyvéd arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy melyik pártba/frakcióba ülne be a legszívesebben, ha ő választhatna.

Marad Pálinkás?

Elméletileg Bodnárt kisegítheti még a Pálinkás József fémjelezte Új Világ Néppárt, mivel ez a formáció még „szabad” Pécsett, ők ugyanis nem közölték: ki mellé állnak be az előválasztáson. Ez viszont rendkívül fiatal kezdeményezés, és az MDF-et, majd a Fideszt is megjárt Pálinkás sem tartozik a politikai húzónevek közé. Sőt, a kormánykritikus lapok még le is felejtik, ki is szerkesztik a hírekből, ha éppen arra van szükség – tette szóvá éppen a napokban Pálinkás, aki „kép- és hírhamisítás” miatt elítélte a 24, HVG, Telex, Magyar Hang lapokat.