Domonkos, Dominika

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Futó románc vagy szerelem? Mihez kezd majd a PMFC-vel az új tulajdonos?

/
Kezdés

Hirdetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vegyes volt a megítélése Siófokon annak a befektetőnek, aki most az új tulajdonosa lehet a Pamacsnak. Mire számítsanak a pécsiek? A várhatóan érkező György Tamás korábban a Vasas Kubala Akadémián, majd legutóbb Siófokon vállalt szerepet. A Balaton-parton most száll ki a futballbizniszből, eladta a tulajdonrészét Nemes Ferencnek – mit ad isten, pont akkor, amikor a pécsi csapat feljutott a másodosztályba, nem mellesleg az Országgyűlés elfogadta a lex PMFC-t, amely lehetővé teszi, hogy beszálljon a pécsi fociba. Kulisszatitkok nem csak drukkereknek.

Hirdetés

Siófokon egyébiránt elég vegyes a távozó üzletember megítélése. Egyrészt elvitathatatlan, hogy a szerepvállalása mellett rengeteget fejlődött a klub, a csapat: az előző szezonban még kiesőjelölt volt (Márton Gábor mentette meg, mégsem maradt ott…), a mostani, koronavírus-járvány miatt csonkára sikeredett idényben viszont az ötödik helyen állt 26 fordulót követően.

A helyiek, köztük természetesen a szurkolók is épp ezért nem értik, miért épp most engedi el a csapat kezét? Úgy vélik, még egy kis nekirugaszkodás kellett volna csak ahhoz, hogy jövőre esetleg feljussanak az élvonalba – ehelyett most teljesen szétverték az együttest, elmentek a játékosok, kezdhetnek mindent elölről.

Immár György Tamás nélkül, illetve, a hírek szerint az üzletember névszponzorként marad a Siófoknál. Azt, hogy mekkora szava van a klubnál, jelzi, hogy néhány napja elbúcsúztak a csapatkapitánytól, Horváth Attilától, s ebben állítólag kifejezetten az ő keze van benne.

Érdekesség, hogy néhány hónappal ezelőtt, márciusban kritikus, csődközeli helyzetet vizionált a Siófoknál a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatások miatt. Információink szerint szó volt 50, 65 és 70 százalékos fizetéscsökkentésről is.

– Maradjunk annyiban, hogy kritikus a helyzet és igen jelentős, drasztikus bércsökkentést tervezünk. Hétfőn a csapat képviselőinek vázoltam a tervet és arra kértem őket, hogy lehetőleg péntekig adjanak választ. Bízom benne, hogy a játékosaink is átérzik a helyzet súlyosságát és meg tudunk velük egyezni. Amennyiben ugyanis nem fogadják el az új ajánlatot, úgy a klub csődbe mehet – nyilatkozta akkor György Tamás a csakfoci.hu-nak. A tulajdonos ráadásul hozzátette, a bércsökkentés nem csak a járvány idejére szól. – Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok klub kisebb összegből tud majd gazdálkodni a jövőben, a játékosok bére pedig konszolidálódni látszik. A tulajdonosokat és a szponzorokat már vagy elérte a járvány okozta negatív gazdasági hatás, vagy majd el fogja érni. Az NB II-es csapatok egy jelentős része a túlélésért fog küzdeni.

Futó románcra, vagy szerelemre kell számítani Pécsett?

Jó kérdés, hogy ha márciusban még ilyen cudarul állt a Hungast, akkor mit várhatnak a pécsi szurkolók most, mindössze néhány hónappal később?! Persze a Mecsekalján mindenki azt reméli, hogy jó sors vár a PMFC-re, ha valóban György Tamás lesz az új tulajdonos – mindenki abban bízik, hogy vele (vagy mással) újra sikeres útra lépnek a piros-feketék, s belátható időn belül feljutnak az élvonalba.

Nagyon úgy tűnik, hogy a PMFC labdarúgócsapata és a Hungast-vezér György Tamás kapcsolata sokkal több egy futó románcnál: a hírek szerint egyre biztosabb, hogy az üzletember lesz az NB II-be feljutott piros-feketék következő tulajdonosa.

A közelmúltban egyre több olyan hír látott napvilágot, miszerint György Tamás lesz a PMFC tulajdonosa. Bár mindezt senki sem erősítette meg (próbáltuk elérni az üzletembert, hogy első kézből kapjunk információt, de egyelőre nem jártunk sikerrel), nagyon valószínű, hogy valóban a közétkeztetéssel foglalkozó Hungast vezére lesz a befutó.

Randi Villányban, avagy a nem váratlan találkozás

Tudni kell, hogy a kapcsolat nem újkeletű. György Tamás neve már jóval korábban szóba került a PMFC-nél, mint lehetséges befektető, ám sok mindennek változnia kellett ahhoz, hogy a kósza pletykákból valóság legyen. Egyrészt: mindenki sejtette, tudta, hogy egy harmadosztályú labdarúgócsapat semmilyen üzletember számára nem vonzó – még akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy ez az egész nem az üzletről és a profitról szól.

Tehát a PMFC-nek előbb fel kellett jutnia az NB II-be, hogy kívánatos portékává váljon. Másrészt: az is taszította a lehetséges jelölteket, hogy a labdarúgók a PSN Zrt. berkein belül, a mammutcég egyik szakosztályaként működtek. Ergo nem lehetett volna direkt őket támogatni, a PSN nagy kalapjába kellett volna bedobálni a pénzt, ami, valljuk meg, senkinek sem lett volna megfelelő.

Mindezek ellenére György Tamás és a piros-feketék egy ideje már egymásra találtak. Tavaly májusban például barátságos meccsen összecsapott egymással az akkor még NB III-as PMFC és az NB II-es Siófok, amelynek akkor az üzletember volt az egyik tulajdonosa. A randira Villányban került sor, s ahogy ez a randiknál lenni szokott, nem volt véletlen a találkozó – ekkor már körvonalazódott György Tamás pécsi szerepvállalása. Ami aztán valamilyen szinten megvalósult, hiszen a cége, a Hungast felbukkant a PMFC mezszponzoraként.

Most azonban sokkal többről van szó, mint mezszponzoráció: a hírek szerint György Tamás lesz a PMFC tulajdonosa. A piros-feketék feljutottak az NB II-be, tehát a harmadosztályú tagság már nem elrettentő szempont, nem mellesleg az Országgyűlés elfogadta a Bánki Erik, baranyai fideszes országgyűlési képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot (lex PMFC), amely konkrétan lehetővé teszi a pécsi csapatot eddig működtető Pécsi Sport Nonprofit Zrt. számára, hogy az indulási jogot átadja másik gazdasági társaságnak.

Így szabadulna az önkormányzat a százmilliós kolonctól

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy meglesz a jogfolytonosság, ugyanis az új cégben tulajdonos lesz (információink szerint első körben egyedüli) a PSN Zrt. Nincs más hátra, a játékosokat, a teljes csapatot át kell majd oda igazolni, és kész is van az NB II-es Pamacs – amely már vonzó lehet egy befektetőnek, az önkormányzat pedig így végre megszabadul egy olyan kolonctól, amelyet évekig cipelt, s amelyre az utóbbi években százmilliókat költött.

– A Magyar Labdarúgó Szövetség pénzügyi monitoring rendszert alkalmaz, s az alapján ad anyagi támogatást, hogy mindent rendben talál-e az adott futballcsapatnál – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Győri János, a PMFC operatív igazgatója. – Tiszta és átlátható működtetést vár el. Ennek érdekében

mindenki jobbnak látta, ha a PMFC-t leválasztjuk egy olyan mammutcégről, mint a PSN Zrt. A helyzet ugyanis egészen idáig az volt, hogy egy eltévedt jégkorong is veszélybe sodorhatta volna a futballcsapat létét, vagyis a különböző szakosztályoknál zajló folyamatok hatással lehettek egymásra. Sokkal kedvezőbb lesz tehát, ha jogilag és gazdaságilag is függetlenedünk a többiektől.

A sportvezetőtől természetesen megkérdeztük azt, ami a leginkább érdekli manapság a PMFC drukkereit, miszerint jön-e György Tamás, vagy sem. Sejtettük, hogy diplomatikus választ kapunk…

– Ezzel kapcsolatban mindössze annyit tudok mondani, hogy vannak tárgyalások egy potenciális tulajdonosi körrel.

Tehát egy kicsit még várnunk kell. Sokat biztosan nem, mert a csapat már készül a következő szezonra, s bizony az igazolások is nagyban függnek attól, hogy van-e pénz a kiszemelt játékosokra, vagy nincs.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon
Előző sztori

Pink lett a hó az Olasz-Alpokban, mi jöhet még vajon ezek után?!

Következő sztori

Nem mondott le a mohácsi polgármester, feloszlatták mögüle a testületet

Legutóbbiak innen: Arc

bool(false)